vineri, 17 iulie 2009

SUPERNOVA DE 50 DE MILIARDE DE ORI MAI STRALUCITOARE DECAT SOARELE

chandra-supernovaExplozie de proportii colosale la o distanta de 240 de milioane de ani-lumina de Pamânt: observatorul orbital Chandra si telescoapele terestre ale Agentiei Spatiale Nord-Americane au suprins imagini ale celei mai spectaculoase supernove înregistrate vreodata.

La câteva luni de la producerea sa, ea continua sa fie cel mai luminos fenomen cunoscut din Univers. În comunitatea astronomica, se considera ca numai primele stele, aparute imediat dupa Big Bang, fenomen care a constituit actul de nastere al Universului, au mai avut o asemenea luminozitate.

Luminozitatea supernovei este de 50 de miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru si de cinci ori mai intensa fata de cea a celor mai puternice fenomene similare, înregistrate pâna în prezent.

Steaua, a carei existenta a încetat prin aceasta explozie gigantica, avea o masa de 150 de ori mai mare decât cea a astrului nostrul solar. Fenomenul de supernova reprezina ultima faza din viata unei stele. Dupa o implozie care duce la colapsul stelei din cauza propriei forte de gravitatie, se formeaza o gaura neagra.
Chandra Sees Brightest Supernova Ever

Uriasa presiune care ia nastere produce o explozie ce poate fi observata la distante de milioane de ani-lumina. Fenomenul afecteaza stelele care au o masa mai mare de opt pâna la 20 de ori fata de cea solara.

Stelele gigant sunt, însa, foarte rare. Spre exemplu, în galaxia noastra, Calea Lactee, doar câteva dintre cele peste aproximativ 400 de miliarde de stele sunt de dimensiuni gigantice.

Cercetatorii cred ca steaua Eta Carinae, aflata la o distanta de numai 7.500 de ani-lumina de Terra, va intra, la rândul sau, în faza de supernova. Explozia nu va ameninta Pamântul, dar ea va fi perfect vizibila pentru locuitorii emisferei sudice. Asemenea gigantei din Galaxia NGC 1260 înainte de implozie, si Eta Carinae a început sa arunce în spatiu mari cantitati din masa stelara.

Transformarea acestei stele într-o supernova ar putea fi cel mai spectaculos fenomen vazut vreodata în istoria civilizatiei umane, sunt de parere specialistii.
(photo NASA)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu