sâmbătă, 18 iulie 2009

Din 2017, Soarele va fi studiat de foarte aproape

NASA şi Agenţia Spaţială Europeană pregătesc lansarea în 2017 a unei sonde spaţiale ce va orbita în jurul Soarelui, la cea mai mică distanţă de până acum, la doar un sfert din distanţa Pământ-Soare. Aceasta va conţine zece instrumente ştiinţifice care vor studia Soarele în amănunţime, de la o distanţă foarte mică. Unul dintre ele este SPICE, care va analiza cu o mare precizie lumina emisă de coroana solară, pentru a înţelege bine dinamica Soarelui şi a putea prezice emisiile de radidaţii puternice pentru sateliţi şi telecomunicaţii.

Din 2017, Soarele va fi studiat de foarte aproape, cu instrumentul SPICE al NASA si ESA

Instrumentul SPICE de pe sonda spaţială Solar Orbiter a NASA şi ESA este prevăzută să orbiteze în jurul Soarelui din 2017 la cele mai mici distanţe de până acum, la numai un sfert din distanţa Soare-Pământ. De acolo, va studia în detaliu Soarele pentru a deduce dinamica lui şi a putea prezice, între altele, şi când Soarele emite aceste radiaţii intense care prezintă un pericol pentru sateliţi, telecomunicaţii, dar chiar şi pentru reţele de distribuţie a electricităţii pe Pământ. Credit imagine: Physorg.

NASA derulează un program amplu de studii ale stelei noastre, program intitulat metaforic "Living with a Star" (Vieţuind alături de o stea). Coordonatorul proiectul de cercetare SPICE, domnul Don Hassler, de la Southern Research Institute, SUA, ne argumentează: "Una din ameninţările importante pentru explorarea spaţială sunt aceste emisii bruşte, nepredictibile, de radiaţii de la Soare. Când aceasta se întâmplă, există un pericol pentru sateliţii din jurul Pământului, dar şi reţelele de distribuţie de energie de pe Pământ. Instrumentul SPICE ne va ajuta să înţelegem mai bine dinamica Soarelui şi astfel să putem pe viitor prezice condiţiile solare care ar putea afecta atât călătoriile spaţiale, cât şi într-o măsură mult mai mică, chiar şi viaţa aici, pe Terra".

Instrumentul SPICE este construit de o colaborare internaţională de institute şi laboratoare din SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa şi Norvegia, în colaborare cu NASA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu