duminică, 19 iulie 2009

Top 10 organe ''inutile'' din corpul omenesc

Oamenii de ştiinţă au descoperit că organismele umane sunt mai mult decât complete. Ei au identificat zece organe ''inutile'', în lipsa cărora viaţa şi sănătatea oamenilor nu ar avea de suferit. Cei de la Discovery au realizat şi un top în acest sens.

Top 10 organe ''inutile'' din corpul omenesc

10. A treia pleoapă sau Plica semilunaris

Mulţi oameni nici nu ştiu că au o a treia pleoapă. Dacă deschideţi însă mai larg cele două pleoape principale, o veţi putea observa pe a treia, localizată chiar în colţul ochiului, lângă glanda lacrimală. Cea de-a treia pleoapă este de fapt restul membranei ''pentru clipire'', membrană care s-a păstrat însă la o serie de animale precum găinile, reptilele sau rechinii.

9. Părul corporal

În trecut ne proteja împotriva temperaturilor scăzute. Rolul său a fost preluat între timp de haine, aşa încât utilitatea părului corporal este extrem de mică în prezent.

8. Sinusurile

Doctorii nu ştiu prea multe despre sinusuri. Doar că avem foarte multe. Funcţiile posibile ale sinusurilor merg de la separarea ochilor până la modificarea intensităţii şi tonul vocii noastre.

7. Polipii

Polipii au rolul de a bloca bacteriile, însă în acelaşi timp sunt predispuşi la infecţii şi inflamări. Dovadă stau miile de copii care au ajuns la spital din această cauză şi au trecut prin operaţii dureroase. Din fericire, odată cu trecerea anilor, polipii îşi reduc dimensiunile şi sunt îndepărtaţi.

6. Amigdalele

Ca şi polipii, amigdalele au o predispoziţie extremă la infecţii şi inflamaţii, având de cele mai multe ori aceeaşi soartă.


5. Coccisul

Folositor mai degrabă ca şi cuvânt, pentru a ne învinge oponenţii la scrabble, coccisul este mai puţin util ca parte anatomică. De fapt, coccisul nu este nimic altceva decât o rămăşiţă a cozii, cu care erau dotaţi strămoşii omului.

4. Errector pili

În vremurile în care aveam mai mult păr, errector pili avea rolul de a ridica firele de păr de pe corp pentru a ne ajuta să părem mai mari şi mai înfricoşători. Acum însă, nu face decât să creeze acea ''piele de găină''.

3. Măseaua de minte

În vremurile în care sfâşiam cu dinţii carnea crudă de pe oasele mamuţilor, dinţii cădeau foarte des. În astfel de situaţii, era extrem de utilă în înlocuirea lor. Astăzi însă, măseaua de minte este asimilită cu durerea şi dentistul.

2. Apendicele

Darwin susţinea că apendicele era foarte util în procesul de digestie, în vremurile în care eram ierbivori. Importanţa şi mărimea lui a scăzut foarte mult însă, de când am început să mâncăm alimente mult mai uşor de digerat de stomac.

1. Sfârcurile bărbaţilor

Oamenii de ştiinţă nu au reuşit până acum să găsească nici o utilitate ştiinţifică pentru sfârcurile bărbaţilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu