sâmbătă, 18 iulie 2009

Beneficiile ceaiului verde susținute științific

Ceaiul verde ajută sănătatea, iar aceasta este dovedit ştiinţific şi de trei categorii de argumente pe care echipa Stiinta Azi vi le pune la dispoziţie, adaptate după informaţiile prezentate pe Medical News Today: previne cariile protejând zmalţul dinţilor, ameliorează efectele antibioticilor şi ajută la recuperea post radiaţii pentru bolnavii de cancer. Amănunte în articolul de mai jos.

Beneficiile ceaiului verde susținute științific

Beneficiile ceaiului verde susținute științific. Trei dintre ele le detaliăm în articolul de mai jos.

1. Ajută la prevenirea cariilor protejând smalțul.

Băuturile răcoritoare (sucurile de fructe, băuturile carbogazoase) conțin aicizi care atacă smalțul dinților. Zahărul conținut de acestea favorizează și el apariția cariilor, constituind hrana pentru bacteriile cariogene. Cum ne putem ajuta singuri? Simplu: înlocuind băuturile de mai sus cu ceai verde. Are aceleași efecte de eroziune asupra smalțului ca și apa, dar în plus are și alte substanțe benefice: flavonoidele și antioxidanții. Mohamed Bassiouny este autorul acestui studiu și în plus a făcut și o comparație între ceaiul negru și cel verde. Ceaiul verde este evident superior datorită conținutului crescut de antioxidanți, cu efecte protectoare asupara aparatului cardiovascular, scade incidența cancerului și a diabetului și e un bun adjuvant în curele de slăbire. Dacă vă hotărâți să vă schimbați obiceiurile și să beți ceai verde de acum încolo, asigurați-vă că frunzele sunt de calitate (în nici un caz ceaiurile gata preparate) și nu adăugați nici un îndulcitor sau lamâie ori lapte. Orice alt produs adăugat în ceai, ar putea interacționa cu flavonoidele sau antioxidanții conținuți de acesta și le diminuează efectele.

2. Potențează efectele antibioticelor, ajutând la eliminarea bacteriilor rezistente.

Acest studiu a fost efectuat de Dr Kassem Mervat de la Facultatea de Farmacie din Alexandria Egipt. Ceaiul verde a fost testat împreună cu antibioticele pe 28 de micro-organisme, aparținând a două clase diferite. Kassem a declarat că în absolut fiecare caz, ceaiul verde a sporit efectele bactericide și chiar a sensibilizat unele bacterii rezistente, făcându-le vulnerabile din nou la clasa de antibiotice la care căpătaseră rezistența. Rezultatele acestui studiu au fost neașteptate, observându-se efecte pozitive chiar și la administrarea de doze mici de ceai verde. Un grup de specialiști sloveni a descoperit că unul dintre antioxidanții ceaiului verde, catehina, inhibă o enzimă bacteriană esențială, având același mecanism de acțiune cu cel al unor medicamente.

3. Extractele de ceai verde ajută la recuperarea post-radiații mai rapidă a bolnavilor de cancer.

Tratamentul cu ceai al pacienților supuși radioterapiei reduce durata afectării epidermei cu 5-10 zile. Studiul a fost efectuat și pe culturi de globule albe umane și de șoarece. Și în acest caz, ceaiul verde s-a dovedit a fi mai bogat în substanțe antiinflamatorii decât ceaiul negru, însă ambele ceaiuri inhibă aceleași căi inflamatorii în globulele albe de șoarece. Se presupune că puternicul efect antiinflamator este datorat conținutului mare de polifenoli. Un studiu mai vechi realizat de un grup de medici australieni, a arătat că ceaiul reduce riscul apariției cancerului de piele. Un alt studiu efectuat in Suedia, în 2006, a evidențiat faptul că femeile consumatoare de ceai au un risc mai mic de a dezvolta cancer ovarian.

Așadar un mod simplu și ieftin de a preveni unele boli sau a grăbi vindecarea lor stă la îndemâna fiecăruia dintre noi: bând ceai verde.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu