sâmbătă, 18 iulie 2009

Grepfrutul ajută foarte mult în tratamentul hepatitei C

Nerigenina din grepfrut ajută foarte mult în tratamentul hepatitei C

Naringenina, compus identificat în grepfrut şi în alte citrice, poate reduce cu 80% răspândirea virusului hepatic C, arată studii în laborator pe celule umane şi pe şoareci. Pe baza ei s-ar putea dezvolta medicamente pentru combaterea hepatitei C.

Pe fondul tratamentelor curente ineficace, de multe ori cu efecte secundare, se menţine nevoia stringentă de tratament al infecţiei cu virusul hepatic C, spune lui Yaakov Nahmias, cercetător la Harvard Medical School, Statele Unite. Echipa dumnealui de cercetare a realizat progrese mari în acest sens. Studiile făcute de ei arată că naringenina, substanţă identificată în grepfruit şi în alte citrice, poate opri extinderea virusului hepatic C cu până la 80%, dând şansa celulelor sănătoase să se regenereze. Studiile au fost efectuate pe celule umane şi pe şoareci de laborator şi au fost publicate în numărul din mai al revistei Hepatology, citat de WebMed.

Virusul hepatic C obişnuieşte să se combine cu anumite proteine de colesterol, aşa numitele celule de colesterol "rău", adică lipoproteine de densitate mică (very low density lipoproteins, sau vLDL). Doar astfel poate infecta celule hepatice sănătoase. Studiile noi arată însă că naringenina îngreunează această uniune între virus şi celulele de colesterol, ceea ce limitează abilitatea virusului de a infecta celule sănătoase. Astfel, infecţia este ţinută în frâu, dând timp celulelor ficatului să se regenereze. Aceasta deschide calea spre dezvoltarea de medicamente pe bază de naringenină.

Dacă substanţa este administrată pe cale orală, ea nu este bine aborbită în sânge la nivelul intenstinului subţire. De aceea substanţa ar trebui administrată prin injecţie, direct în sânge. Trebuie de asemenea remarcat că o cură cu grepfrut nu este recomandată în cazul administrării de medicamente pentru unele boli precum accident vascular, astm, cancer, atac cardiac, SIDA şi aşa mai departe. O listă completă poate fi găsită în alt articol din WebMed.

În concluzie, s-a realizat un progres mare în lupta cu hepatita C, iar studiile continuă.

Hepatita C este o infecţie virală a ficatului, transmisă prin contactul cu sângele unei persoane infectate sau prin contact sexual. Nu poate fi totdeauna recunoscută de la început, ea fiind purtată în stare latentă, sau cu prezenţa unor simptome minore, nespecifice. Mai multe detalii despre hepatita C puteţi citi în SfatulMedicului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu