sâmbătă, 18 iulie 2009

Limba - un altfel de detector de metale

Toată lumea ştie că papilele gustative de pe limbă ne ajută la identificarea gusturilor, cele de bază fiind printre altele: dulce, acru, amar, iute, sărat, umami. Se pare însă că există mult mai multe tipuri de gust, lucru dovedit de studiile cercetătorilor de la Institutul de Cercetare Nestlé din Lausanne, Elveţia.

nu pune limba pe metal iarna

Cercetătorii de la Institutul Nestlé au demonstrat ca papilele gustative aflate la nivelul limbii asociază un gust metalului

Gustul este determinat de proteinele aflate în papilele gustative care trimit un semnal creierului pentru a-l recunoaşte. Acestea sunt specializate în recunoaşterea anumitor savori. Pentru a testa ipoteză că mai există şi alte tipuri de gust s-a încercat să se pună în evidenţă ce proteine din papilele gustative ar putea identifica metalul.

Experimentul s-a făcut pe diferite tipuri de şoareci: unii dintre ei nu aveau toate proteinele pentru gusturile cunoscute deja. În apa consumată de aceştia au fost dizolvate diferite metale în cantităţi variate. Şoarecii cu proteine lipsă au reacţionat diferit faţă de şoarecii normali, ceea ce a confirmat faptul că metalul are un gust pe care îl simţim folosind aceleaşi proteine ca şi pentru gusturile consacrate. Acesta este identificat de trei proteine care, individual, determină gusturi diferite: una dintre ele este specializată în cele foarte iuţi, alta ajută la detectarea celor dulci si umami, iar cea de-a treia recunoaşte mâncărurile dulci şi acre, dar si umami (gust asociat cu ciupercile, brânza şi carnea – cuvântul provine din japoneză şi înseamna delicios).

Cercetătorii cred că ar mai putea exista şi alte proteine specializate în detectarea metalului. Nu se ştie încă nimic despre celelalte, dar studiul continuă. Descoperirea arată însă că simţul gustului nu este atât de simplu pe cât s-a crezut până acum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu