sâmbătă, 18 iulie 2009

Originea vieţii să fie în gheaţa din Cosmos?

Nu putem discuta despre obiectul ştiinţei astăzi (aşa cum sugerează numele acestui portal) dacă nu am discuta şi despre strădaniile cercetătorilor de a înţelege originea vieţii. Aceasta ar fi putut apărea ori pe Pământ, ori undeva în spaţiul cosmic. Viaţa aşa cum o cunoaştem pe Pământ nu poate exista fără apă lichidă. În spaţiul cosmic însă, este drept, nu există apă lichidă. Există însă molecule de apă, destul de abundente ce sunt depuse pe praful interstelar, la temperaturi cu mult sub zero grade Celsius. Ce proprietăţi are gheaţa în aceste condiţii din cosmos? Ar fi putut contribui aceasta la apariţia vieţii în cosmos?

Originea vieţii să fie în gheaţa din cosmos?

Spaţiul interstelar conţine cristale de gheaţă la temperaturi şi presiuni scăzute, cristale ce se formează în jurul granulelor de praf cosmic. Cercetătorii le creează şi le studiază acum în laborator în speranţa de a descoperi indicii spre originea Vieţii ce ar fi putut apărea şi în spaţiul cosmic.

Tocmai acest lucru au dorit să îl discute cercetătorii europeni care s-au adunat la atelierul ştiinţific organizat de European Science Foundation. Aceştia au discutat şi sintetizat ceea ce se cunoaşte deja despre comportamentul gheţii în aceste condiţii extreme din spaţiu. Cercetările industriale mai întâi, apoi cercetările fundamentale, au produs în laborator astfel de cristale la presiuni foarte mici şi temperaturi foarte scăzute. Analizându-le, cercetătorii au constatat că cristalele de gheaţă pot lua chiar şi forme, în mod natural, care seamănă cu o frunză, sau cu un viermişor. Este pentru prima dată când se observă aşa ceva şi cercetătorii au tras deja un semnal de alarmă: dacă pe Marte sau pe altă planetă se vor descoperi structuri care seamănă cu nişte vietăţi, nu sunt neapărat urme de fiinţe vii.

.
.

Un documentar în trei părţi despre panspermie, ipoteza după care viaţa a venit pe Pământ din spaţiu. Cum ar fi putut apărea viaţa în spaţiu?

Viaţa este organizată după legile biologiei, dar acestea sunt bazate pe legile chimiei care la un mivel şi mai elementar, sunt bazate pe legile fizicii. O celulă nu poate să urmeze decât princiipiile generale ale fizicii. Plecând de la aceasta, cercetătorii au lansat întrebarea "cum arăta celula prebiotică", adică structura ce făcea tranziţia de la materia nevie la primele celule. Poate că era tot un fel de container în care erau menţinute anumite obiecte, iar containerul şi obiectele ar fi respectat strict legile fizicii.

Iată aşadar un aspect al ceea ce înseamnă ştiinţa astăzi. Să creezi în laborator cristale de gheaţă la presiuni şi temperaturi foarte scăzute pentru a studia cum arată gheaţa ce există în spaţiu, să le studiezi şi de aici să încerci să înţelegi ceva despre cum a apărut Viaţa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu