duminică, 19 iulie 2009

Lacrimi de bucurie sau de tristeţe, plânsul ar putea fi benefic

Jonathan Rottenberg, asistent la Universitatea din Florida, este unul dintre cercetătorii care s-au concentrat asupra unui subiect dificil de studiat, plânsul, una dintre cele mai comune experienţe umane, potrivit ABC News.

Lacrimi de bucurie sau de tristeţe, plânsul ar putea fi benefic

Rottenberg a încercat să înţeleagă acest comportament, despre care spune că este mult mai complex decât oamenii pot crede. "Plânsul este parte din fiinţa umană. Plânsul marchează cursul vieţii noastre, de la copilărie până la evenimente cum ar fi căsătoriile, naşterile şi decesele", a spus acesta.

De ce plângem, ne face asta vreun bine? "Există studii care arată că bebeluşii plâng, însă odată ce copiii cresc, plâng mai puţin", a spus Rottenberg.

În ultimul lui studiu, Rottenberg alături de colegii săi, Lauren Bylsma şi Ad Vingerhoets de la Universitatea din Olanda, au încercat să afle dacă plânsul este benefic. Concluzia lor a fost că acesta este benefic în cele mai multe cazuri, plânsul este terapeutic, însă nu necesar.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 3.000 de oameni din 30 de ţări. Subiecţilor li s-au pus întrebări despre plâns şi cum acesta îi afectează, iar rezultatul a sugerat că plânsul poate vindeca. Circa 60-70% dintre subiecţi au spus că s-au simţit mai bine după o porţie de plâns, spre deosebire de o zecime dintre ei care au declarat că s-au simţit mai rău după ce au plâns.

"Plânsul are un impact puternic asupra grupului social din care facem parte. Acordam mai multă atenţie cuiva care plânge, ne determina să vedem ce nu este în regulă", a spus Rottenberg. "Bărbaţii plâng mai rar decât femeile, aşa că într-adevar te gândeşti că ceva se întâmplă atunci când un bărbat plânge", a completat acesta.

Însă plânsul nu ajută întotdeauna. Oamenii deprimaţi au spus că plânsul le-a înrăutăţit starea de spirit. Mai mult, Rottenberg a declarat că persoanele cu probleme psihice plâng mai des, "depresia nu dispare atunci când oamenii plâng, plânsul nu le aduce niciun beneficiu".

Oamenii învaţă încă de când sunt mici copii că dacă plâng, pot fi răsplătiţi. Nu poţi să ignori un copil care plânge.

Sezonul Sărbătorilor de la sfârşit de an nu este lipsit de conflicte şi stres. Acesta ar putea fi momentul pentru o porţie de plâns, ar putea să ajute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu