duminică, 19 iulie 2009

Oamenii de ştiinţă vor să creeze un soare artificial pe Pământ, prin ''incendierea'' unei stele realizate în laborator

Oamenii de ştiinţă vor încerca, în primăvara lui 2009, să aprindă o stea, creată în laborator. Ei speră astfel să obţină un soare artificial şi, în acelaşi timp, să găsească o soluţie pentru criza de energie ce ameninţă planeta.

Oamenii de ştiinţă vor să creeze un soare artificial  pe Pământ, prin ''incendierea'' unei stele realizate în laborator

Cercetătorii americani sunt pe cale să rezolve una dintre cele mai mari probleme de fizică din ultima sută de ani, prin declanşarea forţelor fuziunii nucleare, reacţia care are loc chiar în centrul soarelui.

În primăvară, o echipă de cercetători va face primele încercări de ''incendiere'' a unei stele de mici dimensiuni, realizată în laborator, prin declanşarea unei reacţii termonucleare, informează telegraph.co.uk.

Scopul lor este acela de a genera temperaturi de peste 100 de milioane de grade Celsius şi presiuni de miliarde de ori mai mari decât cele înregistrate oriunde pe Pământ. Şi toată această forţă va fi obţinută doar cu o cantitate de combustibil de mărimea unei gămălii de ac. Dacă încercarea va fi una reuşită, experimentul va marca primul pas spre realizarea primei staţii practice cu energie produsă prin fuziune nucleară. Experimentul va marca în acelaşi timp şi un pas extrem de important către realizarea unei surse inepuizabile de energie.

Pregătirile pentru experimentul de 1,8 miliarde de dolari se vor finaliza în primăvara anului viitor. Cercetătorii americani vor utiliza un laser, ce concentrează de 1.000 de ori mai multă energie, decât cea produsă de SUA.

Experimentul ar avea drept rezultat o explozie uriaşă în camera de reacţie de aproape zece ori mai mare decât energia utilizată pentru declanşarea ei.

''Noi creăm condiţiile existente în interiorul soarelui'', a precizat Ed Moses, directorul National Ignition Facility(NIF), din cadrul Laboratorului Naţional Lawrence din Livermore, California, care va realiza acest experiment.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu