vineri, 17 iulie 2009

PRIMELE IMAGINI 3D ALE SOARELUI

IMAGINI 3D ALE SOARELUISpecialistii de la NASA au prezentat luni primele imagini tridimensionale ale Soarelui, transmise de cele doua sonde ale misiunii Stereo. Potrivit Agentiei Spatiale americane, imaginile vor permite expertilor sa înteleaga si sa prevada momentul producerii eruptiilor solare, pentru a preveni impactul acestora asupra atmosferei terestre.

SOARELE 3D

Prima fotografie este 2D. Ce-a de-a doua fotografie este 3D si pentru a putea fi vazuta corespunzator de catre ochiul uman trebuie sa folosim ochelari cu lentile speciale care permit vizualizarea 3D.
NASA a lansat misiunea spatiala Stereo în octombrie anul trecut.
De la baza Cape Canaveral din Florida, o racheta Delta-2 a dus pe orbita doua sonde spatiale gemene. Dispozitivele se rotesc odata cu Terra în jurul Soarelui si trimit la centrul NASA imagini tridimensionale ale Soarelui. Potrivit NASA, obiectivul misiunii STEREO este studierea furtunilor solare. Acestea afecteaza sistemele de telecomunicatii, perturba distributia de energie electrica si pun în pericol viata astronautilor în spatiu.
Dispozitivele gemene, de marimea unei masini de golf, le permit cercetatorilor sa observe un numar crescut de eruptii solare.
Mai ales ca acestea vor deveni tot mai numeroase în urmatorii cinci ani, întrucât Soarele se apropie de vârful unui ciclu activ de 11 ani. Expertii americani doresc sa ajunga sa estimeze macar cu doua zile înainte momentul producerii furtunilor solare.

SOARELE IN PRIMELE IMAGINI 3D

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu