sâmbătă, 18 iulie 2009

Un virus comun pentru om distruge celule stem canceroase

Studiul doctorului Patrick Lee, apărut în revista Molecular Therapy, demonstrează că un virus inofensiv pentru om are capacitatea de a infecta şi de a distruge celule stem caceroase localizate în ţesutul cancerigen mamar.

reovirus

Reovirus – posibil viitor aliat în lupta împotriva cancerului.

Este cunoscută deja de câţiva ani existenţa celulelor stem canceroase, oamenii de ştiinţă descoperind că acestea sunt cele ce întreţin formarea de noi celule canceroase şi dacă acestea nu sunt eliminate, atunci pacientul nu se poate vindeca. Acestea sunt extrem de greu de distrus deoarece sunt rezistente la chimio- şi radioterapie, iar descoperirea de tratamente eficiente impotriva lor a devenit o prioritate a oncologilor.

Echipa doctorului Lee a studiat efectul virusul uman reovirus asupra ţesutului canceros. Reovirusurile sunt localizate de obicei în sistemul digestiv sau în cel respirator al omului şi multă vreme au făcut parte din categoria virusurilor orfane, deoarece nu se cunoaştea nici o boala asociată cu aceştia. Deşi s-au descoperit infecţii cauzate de reovirusuri, ele se dovedesc a fi slabe şi subclinice (adică pacientul nu prezintă semne de boală).

Efectuând diferite teste pe ţesuturi canceroase prelevate de la paciente bolnave de cancer mamar, Lee şi colegii săi au observat că reovirusurile distrugeau eficient celulele canceroase normale. Au repetat testele şi pe celule stem canceroase şi au constatat că reovirusurile sunt capabile să le infecteze şi să le elimine şi pe acestea. Pe deasupra virusul nu afectează celulele sănătoase şi stimulează sistemul imunitar anticancer.

Deoarece existenţa unui virus în corp are ca efect un atac asupra acestuia din partea sistemului imunitar, echipa doctorului Lee încearcă momentan să descopere o metodă care determină sistemul imunitar să nu atace reovirusurile şi să se concentreze pe distrugerea celulelor canceroase. Descoperirea a atras deja atenţia LeadDiscoevry din Marea Britanie, companie care se ocupă cu dezvoltarea şi promovarea de medicamente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu