sâmbătă, 18 iulie 2009

Ce sunt găurile negre?

O gaură neagră este un obiect a cărui atracţie gravitaţională esta atât de intensă încât nimic nu poate scăpa din acesta, nici măcar lumina, odată ce a intrat în o zonă din imediata vecinătate a obiectului, regiune conţinută în interiorul "orizontul evenimentului". Când gazul şi praful (sau chiar stele întregi) sunt aspirate de gaura neagră, materia este accelerată şi încălzită la temperaturi foarte mari. Acesta duce la emisie the radiaţii X. Găurile negre care au în vecinătatea lor mari cantităţi de gaz şi praf, aşa cum este această galaxie din clusterul stelar Perseus, emit cantităţi uriaşe de lumina sub formă de raze X.

Ce sunt găurile negre? - O gaură neagră, o viziune de artist

Viziunea unui artist asupra unei găuri negre. Credit pentru imagine: NASA.

Cantităţi şi mai mari de raze X sunt emise atunci când materia ce se invărte în jurul găurii negre nu cade spre aceasta, ci mai degrabă este expulzată în spaţiu cu o viteză incredibilă (aproape de viteza luminii). Ca să înţelegeţi de ce este expulzată materia, gândiţi-vă la o analogie: la cineva care încearcă să mânce prea mult de-odată. Unui asemenea gurmand îi va mai cadea mâncare din gură.

Găurile negre sunt aidoma unor asemenea gurmanzi. O parte din material nu va ajunge la horizontul evenimentului, ci va fi prins în intesele câmpurile magnetice existente în jurul găurii negre. Aceste “jeturi” nu numai că aruncă în afară o parte din materie, dar şi emit cantităţi prolifice de energie sub formă de unde radio, lumină vizibilă şi la raze X.

Jeturile de materie expulzate din gaura neagră centrală din clusterul Perseus au facut găuri mari în mediul gazos din apropiere – ca nişte valuri propagându-se pe suprafaţa apei – şi au facut valuri prin tot mediul din clusterul stelar. Aceste valuri sunt undele sonore.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu