sâmbătă, 18 iulie 2009

Somnul poate îmbunătăţi modul de a învăţa

Două studii apărute în 3 Aprilie în revista Science prezintă cum somnul poate slabi conexiunile între celulele creierului pentru a face loc astfel pentru noi informaţii.

creier de muste

Numărul de sinapse din creierul unei muşte a fost studiat în timp ce aceasta dormea sau era trează. Muştele au fost modificate genetic, producand proteine sinaptice fluorescente.

Paul Shaw, un cercetător de la Universitatea Washington din St. Louis afirmă că de mult timp se cunoaşte faptul că lipsa somnului produce incapacitatea de a dobândi, de a procesa şi de a anula informaţia.

Unul dintre studii făcut de cercetătorii Giorgio Gilestro, Giulio Tononi and Chiara Cirelli de la Universitatea Winsconsin-Madison cercetează proteinele găsite între neuronii, numite proteine sinaptice, prezente în creierul muştelor adulte. Nivelul de sinapse scade cu cât muştele dorm mai mult, iar privarea de somn duce la apariţia şi mai multor sinapse. Puterea sinapselor este determinată cu ajutorul măsurării activităţii neuronilor, însă creierul muştei este prea mic pentru aceste măsurători. De aceea ele sunt modificate genetic pentru a produce proteine sinaptice fluorescente ce pot fi uşor numărate şi al căror număr este direct proportional cu puterea sinapsei.

Teoria elaborată de echipa în urma acestui studiu susţine faptul că somnul reduce puterea între conexiunile neuronilor , slăbeşte cele mai puternice conexiuni şi elimină complet cele mai slabe sinapse, funcţia somnului fiind de fapt aceea de a filtra cele mai importante informaţii şi de a se debarasa de detalii inutile şi făcând loc pentru noi informaţii.

Există totuşi şi persoane care nu sunt adepţii acestei teorii. De exemplu, s-a demonstrat că în creierul puilor de pisică numărul de sinapse creşte în timpul somnului. Aceste studiu se referă însă la funcţia somnului doar în ceea ce priveşte creierele adulte şi este prea devreme pentru a afirma dacă somnul are acelaşi efecte atât în creierul altor animale cât şi în creierul oamenilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu