sâmbătă, 18 iulie 2009

Citrulina din pepenele verde are acţiune asemănătoare Viagrei

MedicalNewsToday.com a publicat rezultatele unor studii făcute pe pepenele verde (lubeniţă sau harbuz). Pe lângă licopeină și beta caroten, pepenele conține și citrulină, o substanță cu efecte vaso-dilatatoare, asemănătoare Viagrei. Aceasta se află mai ales în coajă, aşa că cercetătorii încearcă să producă pepeni cu cocentraţie mai mare de citrulină în miez.

Citrulina din pepenele verde are acţiune asemănătoare medicamentului Viagra

Pe lângă o mulţime de substanţe sănătoase, penenele verde conţine o substanţă denumită citrulină, care ajută la relaxarea vaselor sanguine, acţiune asemănătoare cu a medicamenului Viagra.

Bhimu Patil, doctor și director la Texas A&M's Fruit and Vegetable Improvement Center din College Station, declară că lista substanțelor cu efecte benefice conținute de pepenele verde este în continuă creștere.

Enzimele digestive transformă citrulina în arginină, un aminoacid cu efecte benefice asupra sistemului circulator și a celui imunitar, asupra celor suferinzi de obezitate și a diabeticilor de tip 2. Arginina potențează efectele oxidului nitric, substanță chimică ce relaxează vasele sangvine, având același mecanism de acțiune ca Viagra. Deși pepenele nu prezintă specificitate de organ, precum medicamentele destinate disfuncției erectile, el este o metodă naturală și fără efecte secundare cu efecte bune și în detoxifierea organismului.

Citrulina se găsește în concentrații mai mari în coaja pepenelui, care de obicei este aruncată. De aceea, în prezent cercetătorii lucrează la crearea unui soi de pepene care să conțină cantitați mai mari de citrulină în miez.

Licopeina este un alt fitonutrient minune conținut de pepene, cu acțiune antioxidantă, protejând inima, prostata și pielea. Pentru o mai bună absorbție trebuie consumate și alte legume bogate în uleiuri, precum spanacul sau avocado, însă nu s-au făcut studii pentru determinarea celui mai potrivit moment pentru aceasta.

Domnul Patil recomandă păstrarea pepenelui la temperatura camerei până se taie și apoi depozitarea acestuia în frigider. Astfel licopeina se menține în concentrații mai mari. Grapefruit-ul și roșia sunt alte surse bogate în licopeină.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu