sâmbătă, 18 iulie 2009

Maimuţele îşi pot mişca muşchii paralizaţi cu ajutorul minţii

O echipă de cercetători de la universitatea din Washington, Seattle, SUA, a făcut un experiment pe maimuţele din specia Macaque care a relevat că acestea îşi pot mişca o încheietură paralizată cu ajutorul semnalelor electrice artificiale din creier. De asemenea, ei cred ca astfel se vor putea găsi mai uşor soluţii pentru a ajuta oamenii paralizaţi să-şi folosească din nou membrele. Ştirea a apărut pe siteul prestigioasei reviste Nature.

Maimuţele îşi pot mişca muşchii paralizaţi cu ajutotul minţii

O maimuţă macaque, precum cea pe care s-a desfăşurat acest experiment.

Mai întâi s-au implantat în creierul maimuţei mai mulţi electrozi, fiecare dintre ei receptând semnale de la un singur neuron, semnalele fiind apoi transmise către un computer. Maimuţele au fost învăţate să controleze cursorul aflat pe ecran folosindu-şi doar activitatea cerebrală. Mai apoi, muşchii încheieturilor le-au fost paralizate, redirecţionându-se astfel semnalele de la electrozi pentru a putea fi receptate de către încheiatură. În acest mod s-a descoperit că maimuţele îşi pot mişca membrele paralizate ulterior, utilizând aceaşi activitate cerebrală.

În trecut, au mai avut loc experimente de acest fel în care maimuţele au fost învaţate să mişte membrele robotizate, ele fiind capabile chiar să apuce anumite obiecte.

Exceptând oamenii, maimuţele macaque sunt specia cea mai răspândită, din Africa de Nord până în Japonia. În prezent sunt cunoscute 22 de specii şi includ unele maimuţe cunoscute de cei din afara zoologiei ca maimuţele Rhesus, Maraca mulatta şi Maimuţa Barbary Macaque, Macaca Szlvanus, o colonie ce trăieşte pe stâncile din Gibraltar.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu