sâmbătă, 18 iulie 2009

Cum sunt stocate imaginile vizuale în memoria pe termen scurt

Un studiu desfăşurat de un grup de psihologi de la Universităţile din Oregon şi California, San Diego şi finanţat de Institutul Naţional de Sănătate, apărut în numărul din luna februarie al revistei Psychological Science a dezvăluit noutăţi în legătură cu memoria activă (cea pe termen scurt). Analizând fluxul sanguin al creierului şi folosind imaginile cu rezonanţa magnetică funcţională (fMRI), cercetătorii au reuşit să identifice culoarea sau orientarea unui obiect stocat în memorie în mod intenţionat de către observator.

Cum sunt stocate imaginile vizuale în memoria pe termen scurt

Cercetătorii au antrenat calculatoare să poată "ghici" ce culoare sau orientare are un obiect recent introdus în memorie doar analizându-i răspunsul creierului la stimulul obiectului de reţinut, adică fluxul sanguin şi rezonanţa magnetică funcţională (fMRI).

Experimentul consta în expunerea persoanelor testate la un stimul timp de o secundă în care acestea trebuia să reţină o anumită caracteristică a obiectului (culoarea sau orientarea). La zece secunde dupa dispariţia stimulului, s-a înregistrat activitate în zona cortexului vizual, ceea ce confirmă ipoteza legată de relaţia dintre această zonă şi detaliile vizuale stocate în memoria pe termen scurt. Tot în acest context s-a descoperit că persoanele aleg în mod conştient ce caracteristici să reţină. Dacă ei alegeau culoarea, nu se activa zona orientării. Şi invers.

Pentru fiecare caracteristică, activitatea din creier avea o altă formă. Pe baza datelor experimentale, cercetătorii au putut antrena apoi un calculator care să „ghicescă” corect ce caracteristică a reţinut omul în memorie: dacă era culoare şi ce culoare anume era; dacă era orientare şi ce orientare anume era.

Edward Awh, profesor de psihologie la Universitatea din Oregon, a descoperit că în aria senzitivă a creierului informaţiile sunt stocate doar în mod voluntar de către observator ceea ce dovedeşte că această zonă are o capacitate limitată de stocare şi că observatorii sunt cei care decid ce este suficient de important pentru a memora.

Cei patru cercetători implicaţi în acest studiu John Serences, Edward K. Vogel, Edward Awh si Edward F. Ester susţin că cel mai important aspect al experimentului lor este dovada faptului că informaţiile reţinute în memoria pe termen scurt sunt reprezentate în cortexul vizual sugerând faptul că atât în recepţionarea stimulilor cât şi în stocarea informaţiilor este implicată aceeaşi porţiune a creierului.

Cum sunt stocate imaginile vizuale în memoria pe termen scurt

Cortexul vizual

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu