sâmbătă, 18 iulie 2009

Steaua de la Bethleem – Adevăr sau Ficţiune?

Vine Crăciunul. An de an, în această perioadă, oamenii observă pe cer o “stea” strălucitoare, mai strălucitoare decât oricare alta. Astronomilor şi poate unora dintre oameni le este cunoscut că de fapt este vorba despre planeta Venus, dar pentru ceilalţi?…să spunem doar că pentru ceilalţi apare o întrebare fără un răspuns clar. Şi anume: oare “Steaua de la Bethleem” (Steaua Crăciunului) chiar a existat sau există?

Steaua de la Bethleem – Adevăr sau Ficțiune?

Steaua de la Bethleem – Adevăr sau Ficţiune?

De secole lumea încearcă să înţeleagă această enigmă, natura acestei lumini Bilbice care a proorocit un eveniment de o importanţă imensă. Este posibil ca un astfel de eveniment astronomic să fi produs această lumină enigmatică sau a fost vorba despre un act divin, creeat într-un mod miraculos pentru a marca un început cu totul şi cu totul deosebit?

David Reneke, redactor la Australia’s Sky şi Sapace Magazine, crede că astronomii au găsit un răspuns. Potrivit scrierilor celor patru arhangheli din Noul Testament , este general acceptat de către mulţi cercetători că Hristos a fost născut între anul 3 î.H şi anul 1 d.H. Ştiind acestea, astronomii pot astfel reproduce, cu ajutorul soft-urilor de ultimă generaţie, cerul, exact aşa cum arăta acesta, cu milenii în urmă.

Acum câteva mii de ani, nu putea fi făcută o delimitare între astronomie şi astrologie şi deci nici între astronomi şi astrologi. Mişcările corpurilor importante din spaţiu erau folosite ca şi repere pentru a determina evenimente istorice sau sorţile oamenilor. La acea vreme, cei mai respectaţi în acest domeniu erau Magii, a căror origini nu sunt clare încă. Putem doar bănui că erau preoţi ce aveau cunostinţe bogate în domeniul astronomiei şi astrologiei.

Înarmat cu o dată aproximativă, David a presupus că “Steaua de la Bethleem” nu era doar un eveniment local , ci că putea fi observată oriunde în lume, nu doar de către Magi. Simulările făcute pe calculator au arătat că între anii 3 și 2 î.H. au avut loc evenimente cereşti remarcabile, şi anume grupări planetare, cunoscute şi sub numele de conjuncţii. A fost una din cele mai remarcabile perioade din punct de vedere astronomic, din ultimii 3.000 de ani.

Se pare că pe data de 12 august anul 3 î.H., Jupiter şi Venus apăreau foarte aproape una de cealaltă, înainte de răsărit, văzându-se astfel ca cele mai strălucitoare “stele”. Erau vizibile în partea de est a cerului între orele 3:45 şi 5:20 a.m. Şi mai remarcabil este faptul că pe data de 17 iunie anul 2 î.H., Venus şi Jupiter au apărut pe cer ca fiind unite, formând una şi aceeaşi “stea”, în constelaţia Leu şi se pare că în urmă cu 4 ani, conform cercetărilor lui Johannes Kepler, în constelaţia Peştilor ar fi avut loc o altă conjuncţie între Jupiter şi Saturn. Potrivit cercetărilor lui David, planeta Jupiter era cunoscută la acea vreme ca “Planeta Regilor”, Venus ca “Planeta Mamă” iar Saturnul ca “Protector al Evreilor”. Acest şir de evenimente ar fi putut foarte ușor fi tradus ca un semn al naşterii lui Mesia şi ar fi fost deajuns pentru ca trei astrologi să îl vadă ca pe un semn divin şi să meargă la Ierusalim.

Orice ar fi fost “Steaua de la Bethleem”, a avut un impact asupra omenirii cum nicio altă stea nu l-a avut. Şi poate că niciodată nu vom rezolva acest mister dar pentru mulţi dintre noi tocmai misterul insuşi ne stimulează să găsim răspunsul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu