sâmbătă, 18 iulie 2009

Noi descoperiri despre cum functionează creierul

Mai exact, noul studiu realizat de către cercetători de la Universitatea Brown vine cu noi dovezi despre felul în care funcţionează lobul frontal al creierului. Se ştia până acum ca lobul frontal este răspunzător de planificarea şi iniţierea mişcărilor făcând legătura între ceea ce ştim despre lumea înconjurătoare şi modul în care acţionăm, însă acum cercetătorii au mers şi mai departe şi au descoperit că partea anterioară a lobului frontal (adică partea mai din faţă) este răspunzătoare de deciziile abstracte iar partea posterioară este responsabilă de deciziile concrete. Studiul a apărut la 1 martie, în „Nature Neuroscience”.

Noi descoperiri despre cum functionează creierul

Noi descoperiri despre cum functionează creierul: decizile abstracte sunt controlate de partea anterioara a lobului frontal pe cand cele concrete de partea posterioara. Credit image: Journal of Cognitive Neuroscience

De exemplu decizia de a face un sandwich este una abstractă fiind controlată de partea anterioară a lobului frontal, pe când alegerea ordinii în care am vrea să facem un sandwich este una concretă şi e controlată de partea posterioară a lobului frontal.

Cercetătorii au ajuns la aceste concluzii studiind pacienţii care au suferit AVC-uri (accidente vasculare cerebrale) în diferite zone ale lobului frontal cu cel puţin 6 luni înainte de începerea studiului. Ei au fost supuşi unor astfel de teste: li se arăta o culoare, de exemplu roşu, iar pacienţii când vedeau culoarea roşie trebuiau să apese cu indexul un buton. Apoi li se arăta o altă culoare, de exemplu albastru, iar această culoare corespundea altui deget, de exemplu mediusului. Iar testul devenea din ce în ce mai dificil prin alternarea diferitor degete care să apese butonul. Pacienţii au întâmpinat din ce în ce mai multe dificultăţi pe măsură ce testul devenea mai complicat, mai abstract.

Accidentul vascular cerebral este o afecţiune în care un vas de sânge de la nivelul creierului fie se blochează fie se rupe. Astfel, zona sau bucata din creier care primea sânge de la artera respectivă va muri, întru-cât nu mai primeşte oxigen şi nu mai este hranită. Iar în funcţie de zona din creier afectată, pacienţii pot rămâne cu diferite sechele, precum cele de mai sus sau altele: paralizii dacă este afectată aria care iniţiază mişcările, imposibilitatea de a vorbi dacă este afectată zona răspunzătoare de vorbit (aria Brocca), posibilitatea de a vedea dar imposibilitatea de a distinge obiectele văzute atunci când sunt afectate ariile vizuale secundare, posibilitatea de a vedea dar imposibilitatea de a distinge feţele oamenilor (prosopagnozie), posibilitatea de a vedea dar imposibilitatea de a percepe mişcarea (pacientul vede „sacadat”, de exemplu o maşină care e în mişcare este văzută aici apoi acolo) etc.

Puteti afla ce este AVC-ul si din filmuletul de mai sus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu