vineri, 17 iulie 2009

NOI DOVEZI DE LA NASA, PE MARTE A EXISTAT APA


Agentia Spatiala Americana (NASA) a anuntat ca s-au descoperit pe Marte zone cu concentratii mari de bioxid de siliciu, o dovada noua care vine in sprijinul ideii ca planeta rosie a fost acoperita in trecut cu importante cantitati de apa, informeaza AFP.

"O mostra de sol martian analizata de robotul Spirit al NASA este atat de bogata in bioxid de siliciu incat aceasta ar putea fi dovada cea mai solida la ora actuala ca Marte a fost in trecut mult mai umed decat in prezent", a indicat Jet Propulsion Laboratory (JPL), filiala a agentiei cu sediul in Pasadena, California.

Mostra are o concentratie de bioxid de siliciu de 90%. "Procesul care ar fi putut produce o asemenea concentratie de siliciu necesita prezenta apei", a precizat NASA.

Spirit si OpportunitySpirit si Opportunity, doi roboti geologici, si-au inceput misiunea pe Marte la inceputul anului 2004 si, desi termenul lor de valabilitate a expirat, inca functioneazala capacitate maxima. Robotii au descoperit pe parcursul misiunii lor mai multi indici ai prezentei apei pe Marte, printre care si roci cristalizate.

In martie, specialistii au facut public faptul ca sonda europeana Mars Express a descoperit mari cantitati de gheata sub polul sud al planetei rosii.

Majoritatea cercetatorilor sunt de parere ca Marte, care s-a format in acelasi mod ca si Pamantul in urma cu 4,6 miliarde de ani, a fost o planeta foarte umeda intr-o anumita perioada din trecutul sau.

Recent, o sonda a agentiei spatiale americane a transmis fotografii care indica aparitia, in ultimii ani, a unor mici cursuri de apa intr-unul din craterele de pe Marte. Acest fenomen ar putea fi un indiciu ca mai exista apa sub forma lichida pe planeta, dar aceasta teza face obiectul unei dezbateri in lumea stiintifica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu