Descoperirea olandezilor ar putea avea un rol important în înţelegerea şi vindecarea celor afectaţi de diverse tulburări emoţionale.

Merel Kindt şi colegii săi de la Universitatea din Amsterdam au realizat un test pentru a vedea dacă frica poate fi resimţită la un nivel mai scăzut atunci când abilitatea creierului de a crea o amintire pe baza unui moment neplăcut, este întreruptă.

La test au participat 60 de persoane. Acestora li s-au arătat poze cu păianjeni, după care li s-a aplicat un şoc electric de mică intensitate, pentru a crea o amintire urâtă a acelui moment. A doua zi le-au fost arătate aceleaşi poze. Numai că jumătate dintre ei au primit propranolol, un medicament utilizat în mod normal pentru a trata afecţiunile cardiace, iar cealaltă jumătate a primit un placebo.

A treia zi, participanţii au trebuit să privească din nou imaginile din prima zi a testului. Cei cărora li s-a administrat propranolol, au avut un răspuns emoţional mai mic ca intensitate la privirea acelor imagini, spre deosebire de cei care au primit un placebo.

''Această procedură chiar a diminuat sentimentul de teamă. Este un început promiţător pentru introducerea unor noi tratamente. Acest lucru nu era posibil până acum'', a declarat Kindt, pentru Discovery News.

Testele vor continua pentru a vedea dacă medicamentul are aceleaşi efecte benefice şi pe termen lung.