sâmbătă, 18 iulie 2009

Găurile negre din centrele unor galaxii ar putea fi mai masive decât se credea

Două echipe independente de cercetători au ajuns la concluzia că unele dintre cele mai mari găuri negre supermasive din galaxiile apropiate de Calea Lactee au o masă de cel puţin două ori mai mare decât s-a crezut până acum. Simulările celor două echipe sunt întărite de noi observaţii ale stelelor din jurul găurilor negre supermasive din centrele unor galaxii care sunt situate la maxim câteva sute de milioane de ani-lumină de planeta noastră.

Găurile negre din centrele unor galaxii ar putea fi mai masive decât se credea

O parte din rezultatele cercetărilor au fost prezentate la o întâlnire a Societăţii Astronomice Americane pe data de 8 iunie 2009. Aceste cercetări ar putea ajuta la rezolvarea dilemei despre nepotrivirea maselor găurilor negre din galaxiile învecinate cu masele celor mai îndepărtate. Ar putea sugera şi că aceşti monştri cosmici joacă un rol şi mai important decât s-a crezut în creşterea până la mărimea maximă a galaxiilor.

Karl Gebhard de la Universitatea din Texas şi Jens Thomas de la Institutul Max Planck pentru Fizică Extraterestră din oraşul german Garching au folosit un supercomputer pentru a recalcula masa găurii negre din centrul galaxiei M87, ţinând pentru prima dată cont şi de materia întunecată. În trecut, se calcula masa totală a stelelor şi a găurii negre din centrul galaxiei şi se scădea apoi masa stelelor. Dar, luând în calcul şi misterioasa materie neagră, s-a ajuns la concluzia că stelele au o masă mai mică decât s-a crezut până acum, rezultând deci o masă mai mare a găurii negre. Astfel, echipa de cercetători a concluzionat că gaura neagră din centrul lui M87 are o masă echivalentă cu masa a 6,4 milioane de sori, aproximativ dublu faţă de cât se credea până acum.

O altă echipă, din care face parte şi Remco van der Bosch de la Universitatea Texas, a ajuns la acelaşi rezultat folosind o altă metodă, ce nu include şi materia neagră, analizând galaxia NGC 3379.

Incluzând mai multe efecte evidenţiate de aceste studii, se poate ajunge la concluzia că găurile negre din galaxiile apropiate de noi ar putea avea o masă chiar şi de patru ori mai mare decât se credea până acum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu