sâmbătă, 18 iulie 2009

Urina - noua sursă de hidrogen

Nu este pentru prima oară când urinei i se găseşte o întrebuinţare. Gerardine Botte de la University Ohio a reuşit recent să o valorifice şi să o transforme într-o sursă de hidrogen. Se ştie că hidrogenul este un combustibil foarte bun, iar unii spun chiar că e combustibilul viitorului. S-a mai obţinut hidrogen şi prin electroliza apei, dar Botte a reuşit să facă acelaşi lucru prin electroliza urinei şi încă mult mai convenabil, afirmă ea.

Compozitia completa a urinei

Iată structura completă a urinei, în imaginea de mai sus. Prin electroliza urinei se despart atomii de hidrogen din uree (2% din compoziţia urinei) folosind o tensiune mai mică decât în cazul apei. Cum urina conţine 95% apă s-ar putea încerca, printr-un sistem complex, şi separarea apei de uree şi de restul substanţelor componente ale urinei.

Urina conţine foarte multă apă, dar şi uree. Molecula ureei conţine 4 atomi de hidrogen, legaţi mai slab decât cei doi atomi de hidrogen din molecula apei. Pentru a rupe această legătură este necesară aplicarea unei tensiuni de aproximativ 0,37 V, adică mult mai mică decât 1,23 V, cât este necesar ruperii legăturii de hidrogen din molecula apei.

Astfel, Botte a reuşit să obţină hidrogen prin electroliza urinei (la o tensiune de aproximativ 0,37V) cu ajutorul unui sistem de electrozi pe bază de nichel, creeat chiar de ea.

Există totuşi un dezavantaj care micşorează utilitatea acestui proces şi anume faptul că, după un timp ureea şi apa din urină reacţionează şi se transformă în dioxid de carbon şi amoniac, sau mai bine zis, ca să se obţină hidrogen din urină prin electroliză, aceasta trebuie să fie proaspătă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu