vineri, 17 iulie 2009

DEZASTRU LA NASA. O RACHETA A EXPLODAT SI ASTRONAUTII PLEACA BETI IN SPATIU


Programele spatiale americane trec prin momente grele. Doi oameni au fost ucisi si alti patru - grav raniti în explozia unei rachete, la un centru de testare din California. NASA a dezvaluit ca un calculator ce urma sa fie instalat pe naveta Endeavour a fost victima unui sabotaj. Si tot de la NASA s-a aflat ca unii astronauti au plecat în misiune în stare de ebrietate.

Explozia, ale carei cauze nu au fost înca stabilite, s-a produs pe un aeroport din mijlocul desertului, folosit de firma care a realizat primul vehicul spatial privat din lume. Potrivit unui post local de televiziune, un rezervor de protoxid de azot - carburant folosit de unele rachete - ar fi explodat în cursul testarii unui motor spatial. La fata locului au fost trimise echipe de decontaminare, deoarece se presupune ca explozia ar fi putut degaja gaze toxice.

Explozia din California nu a avut legatura cu NASA, dar agentia spatiala americana se confrunta cu alte probleme. Un individ a carei identitate nu a fost dezvaluita a avariat cu buna-stiinta un calculator destinat navetei spatiale Endeavour, care va fi lansata la 7 august. Motivele sabotajului nu sunt deocamdata cunoscute. NASA spera sa remedieze avariile pâna la data lansarii.

Si mai grava este considerata dezvaluirea unei reviste americane care citeaza un raport intern al NASA: cel putin doi astronauti au plecat în spatiu, desi medicii au avertizat ca erau atât de beti încât prezentau riscuri de securitate. În alte cazuri, analizele astronautilor au aratat �un consum important de alcool�, dar cu peste 12 ore înaintea lansarii, ceea ce se încadra în limitele regulamentului. NASA nu a comentat înca aceste relatari, dar un fost înalt functionar al agentiei a fost de parere ca scandalul creat �va zgudui pe toata lumea�.

(foto Antena 3)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu