sâmbătă, 18 iulie 2009

Secretele genelor menstruaţiei încep să fie revelate

Două articole publicate în revista Nature Genetics de cercetători britanici sugerează că două gene determină, alături de factori non-geneţici precum nutriţie şi stil de viaţă, vârsta la care fetele au prima oară menstruaţie. Descoperirea este importantă, căci cu cât menstruaţia vine mai devreme, cu atât creşte riscul de boli în viaţa adultă, iar în ultimii ani vârsta primei menstruaţiei a tot scăzut, ajungând chiar la 7 ani la unele fete.

gena

Secretele genelor menstruaţie: două gene au fost descoperite care par să aibă o legătură directă cu vârsta primei menstruaţii. În condiţiile în care această vârstă devine tot mai mică şi aceasta duce la risc crescut de boli la vârsta adultă, descoperirea poate avea importanţă mare în medicină.

Primul articol observă că fetele mai scunde şi mai grăsuţe ajung în medie la menstruaţie mai devreme decât fetele mai slăbuţe şi mai înalte. Articolul explică aceasta prin faptul că genele descoperite sunt situate lângă genele care influenţează controlul greutăţii şi înălţimii.

Pe de altă parte, articolul al doilea este mai amplu, trecând în revistă corelaţia între vârsta primei menstruaţii şi riscul unor boli în viaţa adultă, precum cancerul la sân, boli de inimă sau osteoporoza. Cercetătorii speră că poate controlând aceste gene, s-ar putea întârzia vârsta primei menstruaţii şi atunci ar scădea riscul acestor boli.

Totuşi, este cunoscut că întotdeauna, moşţenirea genetică oferă o predispoziţie, dar factorul non-genetic joacă de asemenea un rol important. Stilul de viaţă (sport, somn sănătos, alimentaţie sănătoasă) au efecte dominante faţă de aspectul genetic la multe boli. Poate este cazul şi aici. Cercetătorii trebuie să îşi continue studiile pentru a putea răspunde la aceste întrebări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu