vineri, 17 iulie 2009

LARVELE DE MUSCA, CEA MAI EFICIENTA MODALITATE DE CURATARE A RANILOR

LARVE DE MUSCACercetatorii din Manchester, Marea Britanie, au încercat însa sa combata afectiuni precum ulceratii ale picioarelor (afectiune frecventa cauzata de acest streptococ la diabetici, care au circulatia sanguina deficitara) cu ajutorul mustelor.

Leziunile se infecteaza de obicei foarte usor, însa, în acest caz, efectele au fost spectaculoase. Larvele de muste (trebuie spus totusi ca este vorba despre insecte crescute în conditii aseptice, de laborator) manânca numai carne moarta si în putrefactie, lasând însa tesuturile bune neatinse.

Ele au fost folosite în acest scop înca de pe vremea Imperiului Roman si poate chiar înainte, pentru a lupta împotriva infectiilor de tot soiul. Si înca mai sunt, în mod traditional, folosite în anumite tari nordice si caucaziene.

Ideea lui Andrew Boulton, de la Universitatea din Manchester, a fost ca larvele de musca, daca pot vindeca o infectie, ar putea si sa elimine definitiv streptococul vinovat - Staphylococcus aureus. Si a mers! Plagile infectate a 12 pacienti din 13 au fost complet vindecate dupa cinci sau sase "comprese" cu larve de musca, câte una pe zi.
Britanicul îsi continua acum cercetarile, împreuna cu alti microbiologisti pentru a descoperi secretul acestor larve. Cea mai importanta întrebare este daca într-adevar larvele pur si simplu devoreaza carnea infectata, eliminând astfel streptococii în timpul digestiei sau daca secreta un antibacterian natural, mai puternic decât orice alt medicament produs pâna acum de medicina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu