vineri, 17 iulie 2009

Creierul se reseteaza precum un computer

De indata ce deschidem ochii dimineata creierul nostru trimite cantitati mici de oxid azotic catre o alta parte a creierului, mai precis catre talamus, care la randul redirectioneaza aceasta substanta.
CREIERUL UMAN SE RESTARTEAZA CA UN COMPUTERPrecum un computer care isi restarteaza sistemul de operare inainte de a rula programe mai complicate, oxidul azotic duce la crearea anumitor functii care pregatesc creierul pentru operatii mai complicate.
In aceste prime momente ale zilei, informatia senzoriala inunda sistemul, lumina puternica ce patrunde in camera, ora pe care o afiseaza ceasul deseptator, trebuie procesate si organizate in asa fel incat creierul sa poata percepe mediul inconjurator pentru a fi ulterior capabil sa indeplineasca sarcini mai complexe.
Dwayne Godwin"Partea de creier cu care gandim aplica un fel de matrita asupra informatiei acumulate si asupra oxidului azotic, lucru ce permite filtrarea si rafinarea informatiei retinute" - afirma Dwayne Godwin, professor la Wake Forest University, autor al studiului sponsorizat de Institutul National Oftalmologic.

Cele doua molecule mici de tip atom par a fi partial responsabile petru abilitatea noastra de a percepe ceea ce simtim.

TALAMUS
Talamusul este pozitionat deasupra bazei creierului
TALAMUSUL ARE O FUNCTIE MULT MAI IMPORTANTA DECAT S-A CREZUT VREODATA
Descoperirea, publicata in Neuroscience, schimba modul in care cercetatorii percepeau pana acum rolul oxidului azotic asupra creierului, facandu-i sa regandeasca si functia pe care o indeplineste talamusul in momentul eliberarii acestei substante. Nu de mult se credea ca talamusul este o structura primitiva, un soi de poarta care putea fie sa se deschida si a lase loc informatiei senzoriale catre cortex, fie sa intrerupa total acest flux de informatie.

Godwin afirma ca noile cercetari in domeniu, mult mai amanuntite si mai realiste, arata ca talamusul nu este o poarta ci un motor de procesare a informatiei care lasa sa intre catre cortex doar acea informatie relevanta pentru individ.

TALAMUSDe exemplu: in loc ca informatia vizuala sa patrunda direct de la ochi catre cortex este intai filtrata de catre talamus. Acesta este unul dintre rolurile recent descoperite pe care le indeplineste talamusul, rol care nu se rezuma doar la modularea informatiei ci si la directionarea acesteia.

In timp ce studiul mai sus mentionat este primul care a reusit sa identifice rolul pe care il are oxidul azotic asupra talamusului, in alta parte a corpului acesta indeplineste deja un rol si mai important pentru anumite functii. Molecula controleaza in intregime fluxul de sange, fiind chiar acea molecula pe care pastilele gen Viagra o stimuleaza pentru a creste fluxul de sange in zona penisului.

MOLECULA POATE AVEA SI ALTE SCOPURI MEDICALE

Acest studiu scoate in evidenta rolul unic pe care il are oxidul azotic. Acesta ne poate ajuta candva sa intelegem ce se intampla cu pacientii ce sufera de boli ce afecteaza perceptia si gandirea precum schizofrenia, sau ne va putea chiar furniza informatii relevante privind modul in care omul percepe lumea din jurul sau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu