sâmbătă, 18 iulie 2009

Un test de urină determină riscul de cancer pulmonar

Un nou test de urina identifică nivelul de cotinină şi nitrosamină (NNAL) - doi substanţe chimice ce pun în evidenţă riscul unor fumători de a dezvolta cancer pulmonar. Rezultatele au fost prezentate pe 19 aprilie 2009 de Societatea de Cercetari Oncologice din Statele Unite. Cercetarea ce a dus la crearea acestui test a fost posibilă în urma unui studiu cu o durata de 25 de ani, în care au fost implicaţi cercetători de la Universitatea Minnesota, Statele Unite.

fumatul interzis

Un test de urină determină riscul de cancer pulmonar

În cadrul cercetarilor s-au recoltat probe de sânge şi urină de la 18.000 voluntari din Shangai şi 63.000 de voluntari din Austalia între 1980-1990. Persoanele implicate în studiu au fost monitorizate pe o perioadă de 25 de ani pentru a se cerceta corelaţia dintre cantitatea celor doua subsntanţe chimice din urină şi incidenţa apariţiei formelor de cancer pulmonar.

Rezultatele obţinute au arătat că în probele recoltate de la fumători ce au dezvoltat un cancer pulmonar şansa de a identifica mari cantităţi de NNAL şi cotinină era de 8 ori mai mare decât în cazul probelor celor care nu s-au îmbolnavit.

Nivelul ridicat de cotinină, substanţă care nu este cancerigenă, oferă posibilitatea de a evalua existenţa în organism a unor substanţe periculoase din tutun, precum nicotina, ce nu pot fi eliminate. Cei doi markeri arată posibilitatea de a dezvolta forme de cancer pulmonar în viitor, oferind informaţii asupra dozelor de substanţelor cancerigene din corp şi a felului de a fuma a subiectului (cât de adând trage un fum şi cât de mult îl ţine în plămâni).

Importanţa unui astfel de test de urină este data de rolul său potenţial în prevenirea şi prediagosticarea unei forme canceroase. Deşi pe moment un astfel de test este costisitor, preţul lui fiind estimat la 200 de dolari, cercetătorii speră ca în viitor acesta să coste mai puţin atunci când el se va comercializa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu