vineri, 17 iulie 2009

SPUTNIK, PRIMUL SATELIT ARTIFICIAL AL PAMANTULUI


Primul satelit artificial, Sputnik, a fost amplasat pe orbita cu 50 de ani în urma, la 4 octombrie 1957, de fosta URSS, care a deschis astfel era cuceririi spatiale si o cursa strânsa în domeniu cu Statele Unite. Lansarea a fost precedata de trei accidente în care au fost implicate rachete R7.

La 15 mai 1957 o prima racheta a luat foc la lansare. Dupa numai o luna, lansarea celei de-a doua a esuat, iar în iulie 1957 racheta lansata a cazut la sol dupa scurt timp de la decolare. La 21 august 1957, cea de-a patra si-a atins tinta din Kamciatka, însa focosul a ars. Constructorii aveau nevoie de cel putin sase luni pentru a înlocui focosul, dar s-a propus ca, între timp, sa încerce un alt proiect - cel al unui satelit artificial. Academia sovietica de stiinte era deja pe punctul de a crea un aparat pentru studierea atmosferei si spatiului, însa specialistii nu reusisera înca sa finalizeze proiectul.

S-a decis producerea unui satelit mai simplu - doua emisfere, un emitator radio, antene si un sistem de alimentare. Cum nu era nimic dificil, Sputnik a fost realizat în mai putin de doua luni, desi crearea rachetei durase trei ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu