sâmbătă, 18 iulie 2009

Noi dovezi ce susţin ideea ca ARN-ul stă la originea vieţii

John Sutherland împreună cu colegii săi de la Universitatea din Manchester au reuşit să creeze un ribonucleotid, piatra de temelie a ARN-ului, din compuşi chimici mai simpli în condiţii care ar fi putut existat la început pe Pământ. Una din teoriile despre începuturile vieţii pe Pământ spune că ARN-ul ar fi printre primele molecule care ar fi avut capacitatea de autoreplicare şi ar fi apărut înaintea ADN-ului iar aceste experimente realizate de cercetătorii de la Universitatea din Manchester întăresc această idee. Rezultatele muncii acestor cercetători au apărut în prestigioasa revistă Nature.

Molecula de ARN

Molecula de ARN.

O moleculă de ARN este alcătuită dintr-un lanţ de ribonucleotide iar fiecare ribonucleotid este alcătuit la rândul său 3 părţi: o moleculă de riboză, o grupare fosfat şi o bază azotată (adenină, guanină, citozină sau uracil).

Cercetătorii au reuşit să sintetizeze ambele baze pirimidinice, adică citozina şi uracilul. Ideea era ca ei să asambleze ribonucleotide folosindu-se de subunităţile din care acestea sunt alcătuite, însă era imposibil să cupleze riboza de baza azotată. Ei au evitat creearea unor molecule întregi de riboză şi baze azotate, în schimb s-au folosit de „o jumătate de riboză” şi o „jumătate de bază azotată” iar când au adăugat celelalte „jumătăţi”, au obţinut moleculele de ribonucleotide.

Dacă cele 4 ribonucleotide s-ar fi format natural, atunci cu uşurinţă ele s-ar fi cuplat pentru a forma molecule de ARN. Iar obţinerea a două ribonucleotide în laborator din compuşi mai mici face şi mai plauzibilă ideea formării lor naturale pe Pământul timpuriu, când condiţiile erau altele decât cele care sunt în prezent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu