vineri, 17 iulie 2009

MANCAREA MODIFICATA GENETIC AMENINTA FERTILITATEA

MANCAREA MODIFICATA GENETICGuvernul Austriei a dat publicitatii un studiu care indica probleme serioase de sanatate generate de organismele modificate genetic anunta organizatia Greenpeace.

Studiul efectuat pe termen lung pe tema organismelor modificate genetic, indica faptul ca fertilitatea soarecilor de laborator hraniti cu porumb modificat genetic a fost serios afectata, acestia putând procrea doar într-o mica masura, comparativ cu cei hraniti cu mâncare naturala. Având în vedere amenintarea care exista la adresa sanatatii si capacitatii de reproducere a populatiei, Greenpeace solicita retragerea de pe piata a alimentelor si recoltelor modificate genetic, la nivel mondial.
Studiul, sponsorizat de catre Ministerul Austriac al Agriculturii si Sanatatii, a fost prezentat în cadrul unui seminar stiintific ce a avut loc în Viena, Austria. Prof. Dr. Jürgen Zentek, Profesor al Universitatii de Medicina Veterinara din Viena si coordonatorul studiului, a subliniat rezultatele acestuia: cobaii hraniti cu porumb modificat genetic au avut mai putini urmasi la nivelul celei de-a treia si a patra generatii si aceste diferente sunt semnificative din punct de vedere statistic. Soarecii de laborator hraniti cu mâncare ce nu continea organisme modificate genetic s-au reprodus mult mai eficient. Acest efect poate fi atribuit diferentelor surselor de hrana.

"Se pare ca alimentele modificate genetic actioneaza ca un agent de control la nivelul natalitatii, generând infertilitate - daca acesta nu este un motiv suficient de a pune capat o data pentru totdeauna industriei biotehnologiei, nu stiu ce alt dezastru mai asteptam", a declarat Dr. Jan van Aken, expert în organisme modificate genetic al Greenpeace International. "Jucând la ruleta genetica cu alimentele, este ca si cum am juca la ruleta ruseasca cu consumatorii si sanatatea publica".

Oamenii de stiinta austrieci au efectuat mai multe teste pe termen lung cu soareci de laborator, pe parcursul a 20 de saptamâni.
Unul dintre studii a fost "Evaluarea reproducerii prin hranirea continua (RACB)", în cadrul caruia, aceeasi generatie de parinti dadea nastere la câtiva urmasi. Parintii au fost hraniti fie cu hrana ce continea în proportie de 33% diferite tipuri de porumb modificat genetic (NK 603 x MON 810), fie cu porumb care nu a fost modificat genetic. În cazul soarecilor de laborator carora li s-a administrat hrana modificata genetic s-a o scadere a numarului puilor si greutatii lor, la nivelul celei de a treia si a patra generatii, comparativ cu grupul de referinta. Aceasta scadere este semnificativa din punct de vedere statistic.

Tipul de porumb modificat genetic folosit în acest studiu - proprietate Monsanto -
este rezistent la anumite ierbicide si daunatori. Acesta a fost aprobat spre cultivare si folosire în alimentatie în diferite tari, incluzând: SUA, Argentina, Japonia, Filipine si Africa de Sud. În Mexic si în Uniunea Europeana (1) este aprobat pentru alimente si pentru hrana animalelor.

"Acest studiu este înca un exemplu ca siguranta alimentelor si a hranei provenite din recolte modificate genetic nu poate fi garantata. Aceste rezultate ale studiului au fost total neasteptate si multi considerau ca aceasta varianta de porumb modificat genetic este la fel de sigura ca celelalte tipuri, nemodificate - o eroare devastatoare", a declarat Dr. van Aken.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu