vineri, 17 iulie 2009

ECLIPSA PARTIALA DE LUNA


In noaptea de 16 - 17 August 2008, intre orele 21,24 si 02,55 va avea loc o Eclipsa partiala de Luna care se va vedea în întregime din Africa, estul Europei si vestul Asiei, aceasta având magnitudinea de 0,812 ( 81,2%).

Eclipsele de Luna se produc atunci când Soarele, Pamântul si Luna sunt în linie dreapta pe cer, ca o consecinta a miscarii Pamântului si Lunii în jurul Soarelui.

Pamântul luminat de Soare lasa în urma sa o umbra sub forma unui con, iar ca o eclipsa de Luna sa aiba loc este necesar ca Luna sa intre în conul de umbra al Pamântului. Aceasta s-ar putea întâmpla ori de câte ori Luna este în opozitie cu Soarele, adica în faza de Luna Plina.

Daca orbita Lunii ar fi coplanara cu ecliptica(cu orbita planetei noastre), eclipsele de Luna ar avea loc în fiecare luna sinodica (29,53 zile solare medii), în asa fel încât fenomenele de eclipsa ar deveni banale, ca si fazele Lunii. Dar asa cum am aratat, orbita Lunii are o înclinare de 50 09' fata de ecliptica, de aceea o eclipsa de Luna se produce numai atunci când Luna se afla în imediata vecinatate a unuia dintre nodurile sale.

Pentru cei mai vechi locuitori ai Terrei eclipsele de Soare si Luna erau fenomene înspaimântatoare. Pentru ei, care cunosteau ca Soarele este cel care da lumina si caldura în timpul zilei, iar Luna lumineaza noptile, era oarecum normal sa se înspaimânte când vedeau ca Soarele, de exemplu, se întuneca într-o zi senina si un disc negru (Luna) înainta pe suprafata sa, rapindu-i din stralucire, iar într-o seara senina Luna începe treptat sa dispara de pe cer.

De aceea cronicarii vremii notau aceste fenomene si le corelau cu evenimentele istorice sau civile. Din aceste note ale cronicarilor s-a observat ca producerea eclipselor are loc la intervale de timp egale.

Înca de pe vremea caldeenilor s-a observat ca eclipsele sunt fenomene periodice si anume ca se produc la intervale de aproximativ 18 ani, perioada numita de ei Saros (repetitie). Ei au observat de asemenea ca eclipsele de Soare se produc când Luna nu este pe cer în timpul noptii, deci în faza de Luna Noua, iar cele de Luna se produc în faza de Luna Plina.

Durata unei perioade Saros este de 18 ani si 11,3 zile. Astfel eclipsele se succed în aceeasi ordine (plecând de la o eclipsa initiala oarecare) dupa un interval de timp necesar pentru ca o aceeasi faza a Lunii sa se produca la aceeasi distanta dintre Luna si nodul orbitei sale ca si aceea care era la momentul eclipsei initiale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu