vineri, 17 iulie 2009

E-URILE, ADITIVII ALIMENTARI, O CAUZA A MORTALITATII

E-URILE, ADITIVII ALIMENTARIAditivul alimentar (E-UL) este orice substanta care nu este consumata ca aliment în sine si nu este folosita ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat, cu un scop tehnologic (inclusiv modificari organoleptice - gust, miros, culoare) în timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, împachetarii, ambalarii, transportului si stocarii unui aliment, devenind un component sau afectând într-un fel caracteristicile alimentelor la care se adauga.

Pe produsele care contin aditivi alimentari nu se trece denumirea completa a aditivului, ci este folosita o forma standardizata, reprezentata de litera E urmata de trei cifre (1xx pentru coloranti, 2xx pentru conservanti, 3xx pentru antioxidanti etc).

În Europa, aditivii alimentari (E-uri) sunt împartiti în 25 de categorii dupa cum urmeaza:

1-- edulcorantii - pentru îndulcit;
2-- colorantii - pentru da culoare sau pentru a o schimba (E100-E180);
3-- acidifiantii - dau un gust usor acid;
4-- corectorii de aciditate - cresc sau diminueaza aciditatea;
5-- emulgatorii - asigura un amestec omogen între apa si grasimile alimentare (E400-E500);
6-- emulsificatorii - fac posibila formarea si mentinerea unui amestec omogen între doua sau mai multe faze nemiscibile;
7-- substantele tampon � regleaza si mentin pH-ului specific alimentului;
8-- antispumantii - pentru reducerea si prevenirea spumei;
9-- conservantii - întârzie sau împiedica alterarea alimentelor (E200-E290);
10-- corectorii de gust si de miros - schimba/îmbunatatesc mirosul si gustul alimentelor;
11-- propulsorii - gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje;
12-- gazele de ambalaj - asemanatoare aerului;
13-- antioxidantii - limiteaza oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul � râncezirea, schimbarea culorii (E300-E337).
14-- agentii de gelificare - permit si ajuta la formarea gelurilor;
15-- sequestrantii - formeaza complexe cu ionii metalici;
16-- stabilizatorii - fac posibila mentinerea proprietatilor fizico-chimice ale alimentelor, mentinând omogenizarea dispersiilor, culoarea etc.;
17-- substantele de îngrosare � maresc vâscozitatea produselor alimentare;
18-- îndulcitorii - substante (altele decât zaharul) care dau gust dulce alimentelor;
19-- colorantii naturali si coloranti de sinteza;
20-- agentii de afânare - contribuie la cresterea volumului alimentelor fara a modifica valoarea energetica;
21-- antiaglomerantii;
22-- potentatorii de aroma - mentin si amplifica aroma specifica alimentului;
23-- substantele suport - faciliteaza transportul si utilizarea aditivilor fara a modifica proprietatile pe care se bazeaza utilizarea lor;
24-- enzimele;
25-- aromatizantii.

Cele mai periculoase E-uri (aditivi alimentari) sunt:

E123 ... E239 - posibil cancerigeni. E123, E131, E142, E211 sunt incluse în compozitia tuturor bauturilor racoritoare.
E102 (tratrazina) - colorant galben pentru bauturi, mustar si gem. Potential alergizant; poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic.
E102, E110, E120, E123, E124, E125, E126, E127, E141, E160, E330, E331, E332, E333 - potential alergizanti.
E127 (eritrozina) - colorant rosu pentru compoturi si alte alimente. Provoaca mutatii genetice.
E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227 - interactioneaza în metabolizarea vitaminei B.
E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227, E460, E461, E462, E463, E464, E465, E466, E470, E471, E472, E473, E474, E475, E476, E477 - irita tubul digestiv.
E251 (nitrat de sodiu) - cancerigen.
E252 (nitrat de potasiu) - cancerigen.
E320, E321, E211 (acidul benzoic si derivatii sai) - cancerigeni. Efect hipercolesteromiant.
E 621 (glutamat de sodiu), interzis în Europa Occidentala, se gaseste în supele instant concentrate, mezeluri si unele condimente. Are efecte neurotoxice si poate provoca migrene si crampe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu