După analiza monstrelor de ţesut prelevate de la un om care a locuit şi murit în urmă cu aproximativ 5000 de ani În Italia (Otzi, sau "omul gheţurilor"), cercetătorii de la Universitatea din Camerino, Italia, în frunte cu Franco Rollo au identificat cea mai veche secventă completă de ADN mitocondrial, în speranţa de a identifica care populaţii europene au trăsăturile genetice ale acestuia. Spre surprinderea lor, caracteristicele genetice ale ADN-ului din mitocondriile sale nu se regăseşte deloc la populaţiile din Europa. Aceasta descoperire invită la reanalizarea teoriilor cu privire la migraţiile populaţiilor. Descoperirea a fost publicată în numărul din 30 octombrie al revistei Current Biology.
Mumia ingheţată a fost descoperită în 1991, iar cercetatorii i-au dat numele de Tyrolean Iceman sau Otzi. Însă abia recent, oamenii de ştiinţă au reuşit să decodeze ADN-ul conţinut în mitocondriile mumiei.
Mitocondriile sunt nişte componente ale celulei care conţin ADN şi care au rol în producerea de energie necesară organismului nostru. De fapt ADN-ul se găseşte doar în nucleul unei celule şi în mitocondrii. Cel din mitocondrii se numeşte ADN mitocondrial şi este diferit faţă de ADN-ul din nucleu.
Dupa cum ştim, atunci câna un spermatozoid se uneşte cu un ovul, se formeaza un zigot sau prima celulă care ulterior, prin diviziuni succesive, se va transforma în embrion, făt şi apoi bebeluşul care se va naşte. Deci, nou-nascutul va avea jumătate de ADN moştenit de la mamă si cealaltă jumătate de la tată. Însa ADN-ul mitocondrial este moştenit numai de la mamă, pentru ca numai ovulul conţine mitocondrii şi prin urmare, celula-ou sau zigotul va conţine mitocondrii numai de la mamă. (de fapt şi spematozoidul conţine mitocondrii, însă porţiunile din el care le conţin vor fi eliminate şi astfel nu vor intra în alcătuirea zigotului sau primei celule).
ADN nuclear şi ADN mitocondrial
Acestea fiind spuse, de ce este nesesar să se decodeze ADN-ul mitocondrial? Pentru că astfel se obţin informaţii despre strămoşii materni ai omului gheţurilor. Iar studii viitoare asupra europenilor din zilele noastre ar putea să identifice persoane care aparţin liniei lui Otzi.
Otzi este găzduit la muzeul de arheologie din Tirolul de Sud, Italia. Puteţi citi mai multe despre Otzi şi pe Wikipedia.
În urma analizei ADN-ului mitocondrial, cercetatorii au ajuns la concluzia că există diferenţe mari între europenii de astaza şi oamenii preistorici, deşi intervalul de timp care ne desparte de ei este de doar 5000 de ani.
În anul 2006, Rollo şi colaboratorii, au concluzionat că fragmentul de ADN mitocondrial prelevat de la Otzi aparţine unei linii genetice care se numeşte K1. Aproximativ 8% din europenii moderni aparţin limiei K1, deci ei împart un strămoş matern comun.
Secvenţe complete de ADN mitocondrial ce aparţin unor oameni antici sunt rare. O descoperire asemănătoare a fost facută în cazul unei persoane care a trait acum aproximativ 3400-4500 de ani şi de la care s-a prelevat ADN mitocondrial dintr-un fir de păr îngheţat. Ea are legături genetice cu aleuţii moderni şi siberienii.
O altă secvenţă completă de ADN mitocondrial s-a prelevat dintr-un os al unui om de Neanderthal ce a trait acum aproximativ 38000 de ani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu