Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkin au descoperit că imaginile sunt stocate în reţelele deneuroni timp de câteva secunde, chiar dacă noi nu mai vedem obiectele respective. Acest lucru este posibil în cadrul cortexului vizual, parte a creierului unde sunt prelucrate imaginile formate pe retină și care face distincția între imaginile din plan. Din această cauză imaginile pe care le vedem au continuitate și nu par întrerupte. Studiul a fost publicat în revista ”Neuron”.
Structura neuronilor din creierul uman. Conform ultimelor studii aceștia au o memorie vizuală proprie. Credit imagine: naturalhealthschool.com
Ultimele cercetări nu reușiseră să lămurească problema stocării imaginilor și timpul cât acestea sunt fixate în creier. Rudiger von der Heydt, alături de echipa sa, au decoperit că imaginile sunt într-adevăr stocate. Acestea nu sunt însă detaliate, semănând mai mult cu o schiță rapidă a ceea ce am văzut.
Experimentele care au ajutat la demonstrarea acestui lucru sunt relativ simple și s-au bazat pe activitatea cerebrală a maimuțelor. Acestea au privit un ecran pe care se schimbau mai multe imagini, în timp ce activitatea lor cerebrală era înregistrată. În trecut se știa că neuronii folosesc anumite coduri pentru a stoca informația. De exemplu, o linie verticală reprezintă conturul unui obiect aflat în partea stângă sau dreaptă. Aceste simboluri au fost comparate cu acelea care erau create când o linie apărea pe ecran, urmată de apariţia scurtă a unui pătrat aflat fie în stânga, fie în dreapta. Înregistrările au demonstrat că o parte din simboluri persistă și dupa ce imaginea pătratului dispare, deoarece reţeaua de neuroni din cortexul celebral îşi amintea pe ce parte a apărut de fiecare dată pătratul.
Von der Heydt afirmă că descoperirea aceasta este destul de importantă în înțelegerea modului în care oamenii percep imaginile și cum stochează creierul informația astfel încât în orice moment să știe ce simbol corespunde unei anumite imagini. Cercetătorii au fost surprinşi să descopere capacitatea cortexului vizual de a memora o imagine pentru mai bine de 2 secunde, deoarece până acum era răspândită concepţia că neuronii de aici nu fac decât să răspundă la stimuli vizuali. Înțelegând cum funcționează această parte a creierului s-ar putea descoperi cauzele și poate chiar și tratamentul pentru unele boli ca deficitul de atenție și dislexia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu