Colaborarea britanică de astronomi WASP a detectat o planetă extrasolară care este mai aproape de steaua ei decât oricare altă planetă descoperită până acum. Datorită acestui record, planeta mai bate recordurile şi la temperatură, radiaţie şi viteză şi este o provocare a fi explicată de modele teoretice prezente. Anunţul a fost făcut pe 11 octombrie 2008 la întâlnirea anuală a diviziei pentru ştiinţe planetare a Asociaţiei Astronomilor Americani.
Viziunea unui artist asupra unei planete extrasolare. Credit: Wikipedia.
Peste trei sute de planete au fost descoperite până acum în alte sistem solare decât al nostru. Studiindu-le, cercetătorii vor înţelege mai bine formarea sistemelor solare în Univers. De exemplu, vor putea studia cât de des se întâlnesc în Univers planete precum Pământul, cu condiţii climatice propice vieţii. Deocamdată, nici o astfel de planetă nu a fost descoperită, iar majoritatea planetelor sunt planete masive, gazoase (precum Jupiter), dar foarte aproape de steaua lor, în jurul căreia se rotesc foarte repede şi de la care primesc multă căldură şi radiaţiei. Despre o astfel de planetă vorbim în articolul de faţă.
Planeta recordurilor
Planeta WASP-12b este o planetă masivă, gazoasă, având o rază de aproximativ de două ori mai mare decât cea mai masivă planetă gazoasă din sistemul nostru solar, Jupiter. Ea se roteşte în jurul stelei ei la distanţă foarte mică, de aproape douăzeci de ori mai mică decât distanţa Soare - Mercur. Este de fapt planeta cea mai aproapiată de steaua ei dintre toate planetele cunoscute. De aceea, este planeta cu cea mai mare viteză de rotaţie cunoscută, iar un an pe această planetă durează un pic peste o zi terestră. Totodadată, este planeta cea mai fierbinte, având o temperatură medie de 2.300 grade Celsius (adică aproape jumatate din temperatura suprafeţei Soarelui nostru). De asemenea, primeşte cea mai mare doză de radiaţii dintre toate planetele cunoscute. În concluzie, este planeta cu cele mai vitrege condiţii pentru susţinerea vieţii.
Planeta a fost de fapt descoperită în aprilie 2008 şi a fost prezentată altături de alte nouă planete (StiintaAzi.ro a acoperit acea ştire aici). Dar cum bate toate aceste recorduri, cercetătorii colaborării WASP au studiat-o între timp mai în detaliu. Planeta nu este explicată bine de modelele actuale care de exemplu nu explică cum de are o rază aşa de mare. Experimente viitoare vor studia şi mai în detaliu această planetă pentru a îi explica misterele.
Cum sunt detectate planetele extrasolare?
Există două metode de a detecta planete în afara sistemului nostru solar, denumite şi planete extrasolare. Prima din ele este metoda gravitaţională. Se ştie că o planetă nu se învârte în jurul stelei care este fixă, ci că de fapt atât planeta, cât şi steaua sa se învârt în jurul centrului lor de masă. În cazul sistemului nostru solar, acest centru de masă cade la doar câţiva centimetri faţă de centrul Soarelui. Totuşi, în cazul unei planete foarte masive (precum este Jupiter), dar foarte apropiată de steaua sa (cum este Mercur), centrul de masă ar fi în afara stelei şi atunci observaţii atente ale mişcării stelei ar observa că aceasta se învârte în jurul unui punct invizibil, sugerând că steaua este acompaniată de o planetă mare. Aşa au si fost detectate primele planete din afara sistemului nostru solar acum aproximativ 20 de ani.
Colaborarea SuperWASP foloseşte însă o a doua metodă care este încă şi mai precisă. Ei folosesc telescoape performante care măsoară cantitatea de lumină primită de la stea. Atunci când o planetă a sa trece prin faţa stelei, atunci planeta blochează o parte din lumină şi primim mai puţină lumină pe Terra. Dacă lumina primită de la stea este constantă cu scăderi periodice, atunci se poate deduce că steaua posedă o planetă, iar periodicitatea instensităţii luminoase este tocmai perioada de rotaţie a planetei în jurul stelei sale.
Prin această metodă, folosind telescoape situate în Insulele Canare din Spania şi în Africa de Sud, colaborarea SuperWASP a descoperit această nouă planetă, după ce în aprilie 2008 anunţase descoperirea a încă zece planete extrasolare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu