Cercetătorii au descoperit, când au realizat cea mai detaliată hartă a Căii Lactee, că au calculat greşit în trecut masa galaxiei noastre.
O echipă condusă de Mark Reid de la Harvard-Smithsonian Centre for Astrophysics din SUA, a măsurat tridimensional Calea Lactee şi a descoperit că este de fapt cu 15% mai mare decât Andromeda. Cel mai important, este şi mai densă, cu 50% mai mult decât se ştia.
Mai mare înseamnă că atracţia gravitaţională dintre Calea Lactee şi Andromeda este mai puternică, ceea ce duce la faptul că coliziunea dintre cele două galaxii va avea loc mai devreme decât se credea iniţial.
Oamenii nu trebuie să se teamă că acest lucru se va întâmpla prea curând - până atunci mai sunt două sau trei miliarde de ani.
Descoperirea a fost prezentată la convenţia American Astronomical Society din Long Beach, California, informează Daily Mail.
Dr. Reid, autorul studiului, a declarat că înainte se credea că Andromeda era dominantă, şi că noi eram sora mai mică a ei. "Însă acum se pare că suntem mai mult ca două surori gemene", a preciuat Reid.
Reid şi colegii săi a folosit un sistem din zece radiotelescoape pentru a măsura cele mai strălucitoare stele nou-născute din galaxie, în momente diferite ale orbitei Pământului în jurul Soarelui.
Ei au realizat o hartă a acelor stele, nu doar în locaţiile unde au fost zărite pentru prima oară, ci şi în alt moment, lucru care nu s-a mai făcut până acum.
Astfel, Reid a reuşit să determine viteza la care se învârte Caleea Lactee în jurul propriului centru.
Viteza ei, de 965.600 km/h, s-a dovedit a fi mai mare decât cea ştiută până acum, de 804.672 km/h. Viteza veche se baza pe nişte măsurători mai puţin exacte.
După ce a fost determinată viteza galaxiei noastre, s-a aflat prin formule complexe şi masa întregii materii negre din Calea Lactee... cu 50% mai mare decât se ştia.
De aceea, coliziunea prevăzută de cercetători se va întâmpla mai repede, spun oamenii de ştiinţă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu