Chiar în preziua Sfântului Valentin, în prima zi a conferinţei anuale a American Association for the Advancement of Science (AAAS) care are loc în Chicago, SUA, pentru urmatoarele 6 zile, o echipă de cercetători de la o mică universitate din SUA a prezentat un studiu despre chimia sărutului. Ei au studiat nivelul hormonilor ataşamentului (oxitocina) şi stresului (cortizon) înainte şi după sărut, pe de o parte, sau ţinut de mână şi discutat, pe de altă parte. Studiul a confirmat că sărutul reduce stresul atât la bărbaţi, cât şi la femei, dar a avut şi un rezultat surprinzător: când sărută, bărbaţilor pare să le crească ataşamentul, iar femeilor să le scadă.
Nou studiu despre chimia sărutului, prezentat vineri la conferinţa AAAS din SUA. Sărutul relaxează, creşte ataşamentul la bărbaţi, dar (şi aici este surpriza) reduce ataşamentul la femei. În faza a doua, cercetătorii vor repeta experimentul într-un cadru mai romantic şi vor participa şi cupluri de lesbiene. Atunci se va clarifica dacă efectul văzut acum este real cu adevărat sau era doar o fluctuaţie statistică. Credit imagine: bp3.blogger.com.
Studiul a avut loc la Lafayette College in Easton, Pennsylvania, SUA şi a fost coordonat de Wendy Hill. Un număr de 15 cupluri heterosexuale (băiat şi fată) au fost rugate să se sărute timp de 15 minute în clădirea unui centru de sănătate. Lor li s-au recoltat atât inainte, cât şi după, atât probe de salivă (din care se măsura cantitatea de oxitocină, hormonul ataşamentului), dar şi probe de sânge (din care se măsura cantitatea de cortizon, hormonul stresului).
Sărutul înfluenţează ataşamentul
Înainte de sărut, femeile aveau un nivel mai ridicat de oxitocină decât bărbaţii. Dintre femei, acelea ce luau anticoncepţionale aveau un nivel mai ridicat decât cele ce nu le foloseau.
După sărut însă, nivelul oxitocinei a crescut la bărbaţi (ceea ce era aşteptat, căci prin sărut oamenii dezvoltă ataşament). Însă nivelul a scăzut la femei (ceea ce a venit ca o surpriză şi nu are încă o explicaţie, în afară de aceea că poate cadrul nu a fost suficient de romantic şi că femeile au nevoie de mai mult decât de un sărut pentru a se simţi în siguranţă şi a se ataşa de cineva). Cercetătoarea plănuieşte să realizeze a doua fază a experimentului într-un cadru mult mai romantic.
Sărutul relaxează şi diminuează stresul
Însă atât femeile, cât şi bărbaţii, au prezetat un nivel mai redus al hormonului stresului (cortizon) după sărut. Sărutul într-adevăr relaxează ambii parteneri în egală masură.
Ţinutul de mână şi discuţia
Pe de altă parte, al doilea grup în care partenerii doar se ţineau de mână şi discutau a prezentat aceleaşi tendinţe, însă, desigur, mai puţin intense. Rezultatele de mai sus sunt astfel întârite şi mai mult.
Faza a doua a experimentului: cadru romantic şi lesbiene
Pe lângă oferirea unui cadru mai romantic, faza a doua a experimentului va aduce şi cupluri de lesbiene. Studiile realizate până acum în acest context au demonstrat că într-adevăr şi sărutul între fete reduce nivelul de stres, dar nu există încă date despre efectul asupra hormonului ataşamentului. Cercetătoarea de la Lafayette College îşi propune să răspundă la această întrebare.
Mai multe despre sărut
Ştiaţi că mai mult de 90% din societăţile umane practică sărutul? Că şi cimpanzeii se sărută? Iar alte maimuţe care nu o fac, tot îşi ating chipul în semn de afecţiune? Aceste coincidenţe i-au făcut pe cercetători să se întrebe dacă sărutul nu a evoluat odată cu speciile şi dacă nu are vreun rol în selecţie naturală. S-a format atunci ipoteza că prin sărut întrăm în contact cu hormonii celuilalt şi prin evaluarea lor la nivel subconştient ne putem da seama dacă persoana este compatibilă genetic cu noi, că băieţii ar putea afla dacă fata este în perioada fertilă, ba chiar că băieţii ar prefera sărutul umed, cu limba, pentru că astfel ar putea transmite fetei mai mult din hormonul lor testosteron, ceea ce ar face-o pe aceasta mai dispusă să facă sex cu ei. Toate acestea au fost explicate de doamna Helen Fisher, antropologist la Rutgers University, din New Brunswick, N.J., SUA.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu