După o misiune de 13 zile pe Staţia Spaţială Internaţională (SSI), naveta spaţială Discovery a NASA a revenit pe Pământ, aducând rezultatele testelor ştiinţifice din utimele luni şi pe astronautul Sandra Magnus, care a petrecut 134 de zile pe SSI. Totodată, misiunea a instalat noi panouri solare pentru SSI, pentru ca aceasta să poată primi 6 locuitori permanenţi în luna mai a acestui an, faţă de 3 câţi are în prezent.
Astfel arată acum Staţia Spaţială Internaţională, după ce noile panouri solare au fost instalate de misiunea navetei spaţiale Discovery, care a revenit în seara aceasta pe Pământ. Într-o mişcare de PR, oficialii NASA numesc această imagine realizată chiar de naveta Discovery când doar ce se separase de Staţia Spaţială "Imaginea valorând 100 de miliarde de dolari". Aceasta pentru că astfel Staţia Spaţială arată în forma finală, în ceea ce priveşte panourile solare, cel puţin. Iar întregul proiect al Staţiei Spaţiale Internaţionale costa aproximativ 100 de miliarde de dolari. Spre comparaţie, noile panouri solare adăugate acum au costat 300 de milioane de dolari.
Următoarele misiuni ale NASA cu navete spaţiale vor aduce pe SSI echipamente de siguranţă, iar în 2010 navetele spaţiale vor fi retrase din folosinţă. Timp de încă 5 ani, transportul către Staţia Spaţială va putea fi realizat doar cu capsulele spaţiale ruseşti Soyuz. Apoi, NASA speră să lanseze o nouă generaţie de navete spaţiale, care să fie capabile să meargă nu doar spre Staţia Spaţială şi înapoi, ci chiar până la Lună şi înapoi.
O altă pregătire pentru trecerea de la 3 locuitori permanenţi la 6 locuitori permamenţi peste două luni este un reciclator de apă. Acesta produce apă de băut din urină şi transpiraţie. Cinci litri de astfel de apă au fost aduşi înapoi pe Pământ pentru teste de laborator. Astronauţii nu vor începe să consume apă reciclată decât după ce teste serioase vor confirma că este de bună calitate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu