Oamenii de ştiinţă de la Colegiul de Medicină Albert Einstein din cadrul Universităţii Yeshiva au identificat o minusculă proteină intracelulară care determină autodistrugerea celulelor. Descoperirea, care a fost publicată pe 16 ianuarie în „Journal of Biological Chemestry”, ar putea duce la crearea unor medicamente care să combată cancerul şi alte boli caracterizate de producerea de celule în exces. Cercetarea, care s-a întins pe o perioadă de 30 de ani, a fost condusă de prof. Dennis Shields, care din păcate a decedat în decembrie anul trecut.
Fragment al proteinei p115.
Datorită stresului sau prin procesul natural de îmbătrânire, unele celule sunt supuse programat la sinucidere, fenomen care poartă numele de apoptoză. Celulele purtătoare de cancer sunt periculoase deoarece devin adesea imune la acest fenomen. În urmă cu un deceniu se credea că nucleul şi mitocondria celulei sunt singurele componente care pot iniţia apoptoza, însa Dr. Shields a fost cel care a descoperit că aparatul Golgi are de asemenea un rol important în acest proces.
Celula umana.
Rolul aparatului Golgi este de a grupa proteine şi alte substanţe alcătuite în celule şi de a le direcţiona spre interiorul celulei.O proteină numită p115 este esenţială pentru întreţinerea structurii aparatului Golgi.
Studiile recente ale Dr. Shields au demonstrat că în cazul apoptozei, proteina p115 se divide în două, iar cel mai mic dintre aceste fragmente ajută la autodistrugerea celulei. Cercetătorii au identificat cea mai mică regiune a acestei proteine, necesară pentru producerea apoptozei, aceasta fiind o peptidă cu o lungime de doar 26 de aminoacizi care îşi exercită acţiunea îndreptându-se spre nucleu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu