Chiar dacă până acum în facultăţile de medicină şi nu numai ni se spunea că murim cu la fel de multe celule în inimă cu câte ne naştem, se pare că ne-am înşelat. Un studiu publicat pe 3 aprilie în revista ”Science” confirmă acest fapt. Cercetarea, condusă de Jonas Frisén de la Institutul Karolinska din Stockholm, s-a bazat pe analiza prezenţei sau absenţei izotopului carbon 14 în ADN-ul celulelor din inimă.
Contrar celor cunoscute până acum se pare că celulele inimii (imagine) se pot diviza. Credit imagine: slog.thestranger.com
În timpul Războiului Rece, izotopul carbon 14 a fost prezent în mediu în urma testelor efectuate pentru bombele nucleare. Chiar dacă acestea au fost interzise şi oprite şi nivelul radiaţiilor a scăzut brusc, o anumită cantitate de izotopi a rămas în mediu şi în organisme.
Pentru că atunci când celulele se divid este nevoie de carbon pentru a crea ADN-ul, cercetătorii au căutat urme ale izotopului în celulele oamenilor care s-au născut înaintea primelor teste pentru bombe nucleare. Celulele care nu se divizaseră după naştere nu ar fi trebuit să conţină izotopul carbon 14. Frisén şi colegii săi au descoperit urmele căutate, ajungând astfel la concluzia că celulele inimii se mai divid şi după naştere.
Având în vedere calculele oamenilor de ştiinţă, inima unei persoane de 20 de ani regenerează cam 1% din celule pe an. Această activitate se reduce, ajungând la aproximativ 0,4% la vârsta de 75 de ani. Asta înseamnă că o persoană de 50 de ani mai are în componenţa inimii doar 55% din celulele cu care s-a născut.
Cercetările se află doar în prima fază, dar pot aduce mari beneficii pe viitor. Se speră să se poată fabrica un medicament care să se administreze celor care au probleme cu inima sau care au avut un atac de cord, cu scopul de a-i ajuta să îşi regenereze muşchiul inimii. Oamenii de ştiinţă sunt optimişti în acest sens, având în vedere cele descoperite până acum.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu