Oamenii de ştiinţă şi cercetătorii de la Serviciul de Cercetare Agricolă au dezvoltat un senzor biologic microscopic ce are ca scop detectarea bacteriei de Salmonella. Senzorul a fost testat momentan în laborator, iar pe viitor va putea fi adaptat pentru a detecta şi alte forme de agenţi patogeni ce se dezvoltă în produsele alimentare.
Senzorul este parte a evoluţiei ştiinţifice numită nanotehnologie, studiu ce manipulează materiale la nivel molecular sau chiar atomic, cu dimensiuni cuprinse între 10 şi 100 de ori mai mici decât firul de păr.
Şi în natură exista exemple de senzori biologici, ca exemplu fiind insectele ce detectează cantităţi infime de feromoni pentru a putea găsi parteneri pentru împerechere. Un al exemplu ar fi peştii care detectează vibratiile imperceptibile din apă cu ajutorul biosenzorilor naturali.
Cei care au apelat la nanotehnologie pentru a realiza acest biosenzor sunt inginerii de la Unitatea de Cercetare a Siguranţei şi Calităţii din Atena împreună cu colaboratori de la Universitatea din Georgia, iar potenţialul acestui senzor poate fi folosit pentru a asigura siguranţa calităţii produselor alimentare.
Biosenzorul realizat de Bosoon Park de la ARS împreună cu colegii săi, include şi un colorant organic fluorescent ce se ataşează de anticorpii Salmonellei, aceasta devenind fluorescentă şi mai uşor de văzut.
Pentru această cercetare, Park a primit prestigiosul loc I la categoria Inovaţie si Cercetare Nano din cadrul Simpozionului şi Expoziţiei Internationale de Nanotehnologii ce s-a desfăşurat în Korea la Ilsan.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu