O echipă de cercetători de la National Center for Atmospheric Research din Boulder, Colorado, SUA, a descoperit că atunci când este supus unor factori de stres, nucul produce o anumită formă de aspirină. Această descoperire a fost facută accidental. Cu un an în urmă, oamenii de ştiinţă au instalat într-un nuc un instrument care urma să monitorizeze în ce cantităţi acest pom fructifer emite un anumit compus organic. Spre marea lor suprindere, aceştia au observat că producea această substanţă din familia aspirinei.
Cercetătorul Alen Guenther studiază o formă de aspirină produsă de acest nuc din California. Credit pentru poză lui Carlye Carvin.
Era cunoscut faptul că în laborator anumite plante produc o anumită formă de acid acetilo-salicilic (binecunoscuta aspirină). Ceea ce nu se ştia însa este că atunci când plantele suferă (de exemplu, din cauza secetei sau a variațiilor bruște de temperatură) ele produc şi emană în atmostferă o astfel de substanţă în cantităţi semnificative. Aceasta apare ca o reacţie de apărare.
Până acum nu se putea şti dacă este ceva în neregulă cu o plantă decât dacă apăreau frunze moarte. Cu ajutorul noii descoperiri se va putea afla din timp când o plantă începe să se îmbolnăvească.
Puteţi afla mai multe detalii în ScienceDaily.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu