Aproape toate galaxiile mari au suferit cel puţin o fuziune majoră de la începutul Universului şi până când acesta a împlinit 6 miliarde de ani, relevă cel mai recent studiu al cercetătorilor din Marea Britanie, asupra formei şi structurii galaxiilor.
Coliziune între 2 galaxii: NGC 6050 şi IC 1179. (Foto: Telescopul Spaţial Hubble)
Analizând informaţiile primite de la Telescopul Spaţial Hubble (lansat în 1990), cercetătorii de la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie, au descoperit că cel puţin 2000 de astfel de fuziuni au avut loc în acea perioadă. Rezultatele au fost publicate în prestigioasa revistă Monthly Notices a Societăţii Academiei Regale din Marea Britanie.
Galaxiile pot construi stele din propriul rezervor de gaz sau prin primirea de gaz şi energie cinetică atunci când două galaxii se ciocnesc între ele. În Universul de astazi, asemenea ciocniri sunt destul de rare, deşi în trecut acestea au creat condiţii pentru naşterea a apoximativ 200 de stele pe an - de 100 de ori mai multe decat media actuală din galaxia Calea Lactee.
Următorul pas al studiului este cercetarea viitoarelor date primite de la Wide Field Camera 3, cameră ce va fi instalată pe telescop în mai 2009. Aceasta funcţionează cu infraroşu, colectând lumina din trecutul Universului.
Astrofizicienii speră că vor aduna cât mai multe informaţii pentru a-i ajuta la înţelegerea situaţiei. Reconstructia felului în care galaxiile au fuzionat are o importanţă majoră în înţelegerea evoluţiei lor.
Simularea coliziunii Galaxiei Calea Lactee cu Andromeda
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu