Pentru prima dată în istorie, o eclipsă este fotografiată de pe orbita Lunii. Pe data de 10 februarie 2009, sonda spațială japoneză Kaguya, aflându-se pe orbita Lunii a reușit să fotografieze o eclipsă penumbrală de Lună. Ce se vede în poză este de fapt Pământul trecând prin fața Soarelui, așa cum se vede de pe Lună. Fotografia a fost făcută exact când Pământul acoperise cea mai mare parte a Soarelui, creând un strălucitor inel în jurul acestuia.
Prima eclipsă fotografiată de pe orbita Lunii a fost realizată de sonda japozenă Kaguyy pe 10 februarie 2009.
Același efect poate fi văzut de pe Pământ în timpul unei eclipse de Soare, când Luna apare în fața Soarelui. De pe Lună, acest eveniment pare o eclipsă de Soare, însă, văzută de pe Pământ, este o eclipsă penumbrală de Lună.
O eclipsă penumbrală de Lună este un fenomen care are loc când Soarele, Pământul și Luna se aliniază în tandem și Luna este penumbra Pământului, sau, când privim de pe Lună, Soarele este parțial acoperit de Pământ. Când acest fenomen are loc, volumul de lumină venit de la Soare pe Lună scade, și astfel suprafața Lunii văzută de pe Pământ apare mai întunecată.
Clip despre răsărit şi apus de Terra pe Lună, surprinsă de sonda spaţială Kaguya (cunoscută şi sub numele de SELENE) aflată în orbită în jurul Lunii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu